Domowy gulasz w słoikach

16.07.2025
Czas przygotowania: 240 minut
Stopień trudności: średnie

Składniki:

(na ok. 6–8 słoików po 500 ml):

  • 1,5 kg mięsa (np. łopatka wieprzowa, karkówka, wołowina lub mieszanka)
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 marchewki
  • 2 papryki (czerwona i żółta)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
  • 1 łyżka mąki (opcjonalnie – do zagęszczenia)
  • ok. 700 ml bulionu (warzywny lub mięsny)
  • olej do smażenia

Przyprawy:

  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • zioła: majeranek, tymianek (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Mięso pokrój w kostkę i obsmaż partiami na rozgrzanym oleju. Przełóż do dużego garnka.

Cebulę pokrój w piórka, czosnek drobno posiekaj. Podsmaż na tej samej patelni i dodaj do mięsa.

Dodaj pokrojone warzywa – marchewkę w półplasterki, paprykę w kostkę. Wymieszaj z mięsem.

Dodaj koncentrat, pomidory, przyprawy oraz wlej bulion. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez około 1–1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie.

Jeśli chcesz zagęścić, dodaj łyżkę mąki rozmieszaną w odrobinie zimnej wody, zagotuj.

Gorący gulasz przełóż do czystych, wyparzonych słoików. Zakręć dokładnie wyparzonymi zakrętkami.

Wstaw słoiki do zimnego piekarnika.

Nastaw temperaturę na 130°C (góra–dół).

Gdy piekarnik osiągnie temperaturę – pasteryzuj przez 30 minut.

Wyłącz piekarnik i zostaw słoiki do ostygnięcia przy lekko uchylonych drzwiczkach.Alternatywnie: pasteryzuj w garnku z wodą przez 30 minut.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Leczo z cukinią i papryką w słoikach na zimę – idealny dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie

Składniki: na około 5–6 słoików (po 720 ml): 2 średnie cukinie (ok. 1 kg) 3 czerwone papryki 2…

Wiejska szakszuka 

Składniki na dwie porcje: Jajka (3 sztuki) Cukinia (1/2 małej sztuki) Passata pomidorowa (400 g) Fasolka w pomidorach…

Domowe kimchi

Składniki: 1 średnia kapusta pekińska (ok. 1,5 kg) 1/4 szklanki soli gruboziarnistej 4 szklanki wody 1 średnia marchewka,…