Bób w sosie pomidorowym z fetą

Składniki:
(na 2–3 porcje):
- 500 g bobu (świeży lub mrożony)
- 1 puszka pomidorów krojonych (ok. 400 g) lub 3 duże świeże pomidory (sparzone i obrane)
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 2–3 łyżki oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki cukru
- sól i pieprz do smaku
- ½ łyżeczki suszonego oregano lub tymianku
- 100 g sera feta (lub sera bałkańskiego)
- kilka liści winogron (opcjonalnie – np. do podania, jak na zdjęciu)
Przygotowanie:
Bób ugotuj w osolonej wodzie (ok. 10–15 minut, jeśli świeży; krócej, jeśli mrożony), odcedź, ostudź i obierz ze skórki, jeśli chcesz delikatniejszy smak.
Cebulę i czosnek drobno posiekaj, podsmaż na oliwie aż będą miękkie i lekko złociste.
Dodaj pomidory, dopraw cukrem, solą, pieprzem i ziołami. Duś na małym ogniu przez 10–15 minut, aż sos zgęstnieje.
Dodaj do sosu ugotowany bób, wymieszaj i duś razem jeszcze przez 5 minut.
Przełóż na talerz, posyp pokruszoną fetą. Możesz podać z liśćmi winogron lub pieczywem jako dodatek.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!