Sałatka z ogórków z marchewką w słodko–kwaśnej zalewie

Składniki:
(ok. 9 słoików po 300 ml)
Składniki
- Warzywa:
- 1,8 kg świeżych ogórków gruntowych
- 600 g marchewki
- 2 średnie cebule (opcjonalnie, dla smaku)
- Przyprawy na słoik (300 ml):
- 1–2 ziarna ziela angielskiego
- 1–2 ziarenka czarnego pieprzu
- ½ łyżeczki gorczycy
- kawałek (ok. 0,5 cm) korzenia chrzanu (lub ½ łyżeczki tartego chrzanu)
- gałązka świeżego koperku (lub ¼ łyżeczki suszonego)
- Zalewa (na ok. 2,7 l):
- 2 l wody
- 200 ml octu 10%
- 180 g cukru
- 3 łyżki soli kamiennej (ok. 45 g)
Przygotowanie:
Ogórki dokładnie umyj, odetnij końcówki i pokrój w cienkie plasterki (ok. 2–3 mm).
Marchewkę obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki (lub pokrój w cienkie słupki).
Cebulę (jeśli używasz) pokrój w cienkie piórka.
Umyj słoiki i nakrętki w gorącej wodzie z płynem.
Osusz, ustaw słoiki do góry dnem na blasze i wstaw do piekarnika nagrzanego do 120 °C na 15 min.
Nakrętki włóż na ostatnie 5 min do tego samego piekarnika lub gotuj przez 5 min w wodzie.
Do czystych, ciepłych słoików wsyp przyprawy: ziele angielskie, pieprz, gorczycę, chrzan i koperek.
Napełnij słoiki warstwami: plasterki ogórków, trochę marchewki, ewentualnie cebuli, aż do pełna, lekko ugniatając.
W garnku zagotuj wodę z solą i cukrem, aż cukier i sól całkowicie się rozpuszczą.
Dodaj ocet, zamieszaj i doprowadź do ponownego wrzenia.
Gorącą zalewę ostrożnie wlej do słoików, tak aby przykryła warzywa (zostaw ok. 0,5 cm wolnej przestrzeni pod wieczkiem).
Słoiki szczelnie zakręć.
Ustaw je pionowo w dużym garnku wyłożonym ściereczką.
Zalej gorącą wodą do ¾ wysokości słoików i pasteryzuj przez 10 min od momentu zagotowania wody.
Po tym czasie wyjmij słoiki, postaw do góry dnem na ściereczce i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Po ostudzeniu odwróć słoiki „do góry dnem”.
Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu przez minimum 2–3 tygodnie, aby smaki się przegryzły.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!