Orkiszowe drożdżówki z budyniem (ślimaczki z budyniem)

11.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Ciasto drożdżowe to jedno z najzdrowszych ciast. W połączeniu z budyniem lub innym dodatkiem daje nam zarówno świetny deser, ale również może stanowić smaczne śniadanie. Skorzystaj z przepisu i przekonaj się sam.

Składniki:
  • 550 g mąki orkiszowej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 70 g masła
  • 3 łyżki erytrytolu/cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 2 opakowania budyniu
  • 700 ml mleka
Przygotowanie:

Do miski dodaj mąkę, 2 łyżki cukru i sól. Do drugiej miski dodaj 250 ml ciepłego mleka, łyżkę cukru oraz 40 g pokruszonych drożdży. Całość wymieszaj i poczekaj aż rozczyn drożdżowy urośnie. Po tym czasie dodaj rozczyn do miski z mąką. Delikatnie mieszaj łyżką. Dodaj rozpuszczone masło, a na końcu dwa jajka. Całość zagnieć, formuj kulę, przykryj ścierką i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Gdy ciasto urośnie rozwałkuj je w kształt prostokąta. Ugotuj budynie w 450 ml mleka. Smaruj nimi prostokąt, zwiń jak roladę, a następnie krój plastry o grubości 2/3 cm. Posmaruj je mlekiem i piecz przez 20 minut w piekarniku.

I gotowe

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Pyszne kruche ciastka z 4 składników

Ciastka z powidłami śliwkowymi to prawdziwa klasyka wśród domowych wypieków, która nie tylko zachwyca smakiem, ale także prostotą…

Śniadaniowy wrap z jajkiem. Prosty przepis na śniadanie w 15 minut.

Śniadaniowy wrap z jajkiem to idealny sposób na szybki i pożywny start dnia. To danie, które łączy w…

Prosty przepis na chleb z czarnuszką, bazylią i suszonymi pomidorami 

Zesmakuj ze mną pysznego, drożdżowego chleba, który smakiem zachwyci Twoich najbliższych.  Przepis ten jest uniwersalny i dodatki możesz…