Budyniowe rollsy- zawijane ciasto drożdżowe z budyniem

11.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Budyniowe rollsy tzw. ślimaczki to deser idealny dosłownie idealny. Budyniowe nadzienie daje niesamowitą wilgotność ciasta. Rollsy świetnie się sprawdzą jako deser dla dzieci lub przekąska do szkoły.

Składniki:
  • 550 g mąki orkiszowej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 60 g masła
  • 4 łyżki erytrytolu/cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 2 opakowania budyniu czekoladowego
  • 200 ml mleka
Przygotowanie:

Do miski dodaj ciepłe mleko, łyżkę cukru oraz drożdże. Całość wymieszaj i poczekaj aż rozczyn drożdżowy urośnie.  Do  drugiej miski dodaj mąkę, 3 łyżki cukru i sól. Rozczyn drożdżowy wymieszaj z mąką.. Dodaj rozpuszczone masło oraz jajko.  Całość zagnieć, uformuj kulę,  a następnie ciasto przykryj ścierką i odstaw do wyrośnięcia na 45 minut. Gdy ciasto urośnie rozwałkuj je w kształt prostokąta. Ugotuj budynie według wskazówek na opakowaniu, Smaruj nimi prostokąt, zwiń jak roladę, a następnie krój plastry o grubości 2/3 cm. Plastry włóż do foremki. Piecz 30 minut w 190 stopniach.

I gotowe

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Schab ze śliwką

Składniki: (4 porcje) 1 kg łopatki lub schabu wieprzowego (czyli 1 duży płat) 12–16 suszonych śliwek bez pestek…

Tradycyjne kotlety schabowe – przepis, który zawsze się udaje

Kotlety schabowe to klasyk, który od lat króluje na polskich stołach, będąc symbolem domowego, tradycyjnego obiadu. Dla wielu…

Puszyste placuszki z serka wiejskiego z bananem

Zesmakuj ze mną pysznych placuszków śniadaniowych. Dziś wersja placuszków z bananami. Są szybkie w przygotowaniu, a do ich…