Drożdżowe rollsy z budyniem śmietankowym

11.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Świeże, pachnące ciasto drożdżowe w połączeniu z kawą to idealnie rozpoczęty poranek. Wstań samym rankiem i obudź zapachem świeżego ciasta swoją rodzinkę. Przepis znajdziesz poniżej.

Składniki:
  • 550 g mąki orkiszowej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 60 g masła
  • 4 łyżki erytrytolu/cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 230 ml mleka
Przygotowanie:

Do miski dodaj  mleko (mleko musi być ciepłe), łyżkę cukru oraz drożdże. Całość wymieszaj i poczekaj aż rozczyn podwoi swoją objętość.  Do  drugiej miski dodaj mąkę, pozostałą ilość cukru i sól. Rozczyn drożdżowy dodaj do  mąki. Całość wymieszaj.  Dodaj rozpuszczone masło, a także  jajko.  Całość zagnieć. Następnie uformuj kulę. ciasto przykryj ścierką i odstaw do wyrośnięcia na 45 minut. Gdy ciasto urośnie rozwałkuj je w kształt prostokąta. Ugotuj budynie według wskazówek na opakowaniu, Smaruj nimi prostokąt, zwiń jak roladę, a następnie krój plastry o grubości 2/3 cm. Plastry włóż do foremki. Piecz 30 minut w 190 stopniach.

I gotowe

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Sałatka z rukolą i tortellini

Składniki: 1 opakownie tortellini 1 słoik pomidorów suszonych 6 ogórków kiszonych 2 garsci rukoli 1/2 puszki kukurydzy Sos:…

Jesienne naleśniki z serem, miodem, malinami i śliwkami

Zesmakuj ze mną pysznych naleśników, które mają zaledwie 500 kcal. Z proporcji, które widzisz poniżej wychodzą dwa naleśniki…

Sałatka jarzynowa- wersja FIT

Składniki: 5 marchewek 3 korzenie pietruszki 5 jajek  6 kiszonych ogórków puszka groszku konserwowego por (biała część) lub…