Drożdżowe rollsy z budyniem śmietankowym
Świeże, pachnące ciasto drożdżowe w połączeniu z kawą to idealnie rozpoczęty poranek. Wstań samym rankiem i obudź zapachem świeżego ciasta swoją rodzinkę. Przepis znajdziesz poniżej.

Składniki:
- 550 g mąki orkiszowej
- 30 g świeżych drożdży
- 60 g masła
- 4 łyżki erytrytolu/cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
- 230 ml mleka
Przygotowanie:
Do miski dodaj mleko (mleko musi być ciepłe), łyżkę cukru oraz drożdże. Całość wymieszaj i poczekaj aż rozczyn podwoi swoją objętość. Do drugiej miski dodaj mąkę, pozostałą ilość cukru i sól. Rozczyn drożdżowy dodaj do mąki. Całość wymieszaj. Dodaj rozpuszczone masło, a także jajko. Całość zagnieć. Następnie uformuj kulę. ciasto przykryj ścierką i odstaw do wyrośnięcia na 45 minut. Gdy ciasto urośnie rozwałkuj je w kształt prostokąta. Ugotuj budynie według wskazówek na opakowaniu, Smaruj nimi prostokąt, zwiń jak roladę, a następnie krój plastry o grubości 2/3 cm. Plastry włóż do foremki. Piecz 30 minut w 190 stopniach.
I gotowe
Smacznego!