Drożdżowe rollsy z budyniem śmietankowym

11.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Świeże, pachnące ciasto drożdżowe w połączeniu z kawą to idealnie rozpoczęty poranek. Wstań samym rankiem i obudź zapachem świeżego ciasta swoją rodzinkę. Przepis znajdziesz poniżej.

Składniki:
  • 550 g mąki orkiszowej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 60 g masła
  • 4 łyżki erytrytolu/cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 230 ml mleka
Przygotowanie:

Do miski dodaj  mleko (mleko musi być ciepłe), łyżkę cukru oraz drożdże. Całość wymieszaj i poczekaj aż rozczyn podwoi swoją objętość.  Do  drugiej miski dodaj mąkę, pozostałą ilość cukru i sól. Rozczyn drożdżowy dodaj do  mąki. Całość wymieszaj.  Dodaj rozpuszczone masło, a także  jajko.  Całość zagnieć. Następnie uformuj kulę. ciasto przykryj ścierką i odstaw do wyrośnięcia na 45 minut. Gdy ciasto urośnie rozwałkuj je w kształt prostokąta. Ugotuj budynie według wskazówek na opakowaniu, Smaruj nimi prostokąt, zwiń jak roladę, a następnie krój plastry o grubości 2/3 cm. Plastry włóż do foremki. Piecz 30 minut w 190 stopniach.

I gotowe

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Dżem z czerwonej porzeczki

Składniki: 2 kg czerwonej porzeczki (świeżej lub mrożonej) 1 kg cukru 1 opakowanie cukru żelującego 2:1 (opcjonalnie –…

Przepis na sałatkę gyros (warstwową)

Składniki: Mięso: 500 g piersi z kurczaka 2 łyżki przyprawy gyros 1 łyżka oleju do smażenia Warstwy: 1/2…

Gnocchi z kurczakiem i pesto

Zesmakuj ze mną szybkiego w przygotowaniu obiadu- gnocchi z kurczakiem i pesto. Pokażę Ci w jak łatwy sposób…