Sałatka na zimę  z ogórków i pomidorów w aromatycznym, lekko kwaśnym zalewie.

18.07.2025
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

(na 6 słoików 0,5 l)

  • Ogórki gruntowe – ok. 1,5 kg (małe, wyborne na kiszenie)
  • Pomidory – ok. 1 kg (średnie, jędrne)
  • Cebula – 2 duże (biała lub czerwona)
  • Czosnek – 4–6 ząbków
  • Koperek – 1 pęczek (lub kilka gałązek świeżego lub mrożonego)
  • Liście laurowe – 6 szt.
  • Ziele angielskie – 12 ziaren
  • Pieprz czarny w ziarnach – 1 łyżeczka
  • Sól – 2 łyżki do zalewy + 1 łyżeczka na każdy słoik (opcjonalnie więcej, jeśli lubisz bardzo wytrawną)
  • Cukier – 2 łyżeczki (dla zbalansowania kwasowości)
  • Ocet spirytusowy 10% – 200 ml
  • Woda – ok. 1,2 l (źródlana lub przegotowana)

Sprzęt

  • 6 wyparzonych słoików 0,5 l z nakrętkami
  • Duży garnek do zalewy
  • Drewniana łyżka lub tłuczek do układania warzyw

Przygotowanie:

Wyparz je wrzątkiem lub w piekarniku w 100 °C przez 10 min.

Ogórki umyj, odetnij końcówki. Jeśli są duże, przekrój wzdłuż na pół lub plastry grubości ok. 1–1,5 cm.

Pomidory umyj i pokrój w plastry ok. 0,5–1 cm.

Cebulę obierz i pokrój w krążki.

Czosnek pokrój w plasterki lub zostaw w ząbkach.

Koperek oderwij od pęczka.
W każdym słoiku ułóż warstwami (dosyć ciasno):

  • 1–2 plastry pomidora
  • kilka plasterków ogórka
  • krążki cebuli
  • plasterki czosnku, gałązka koperku
  • przyprawy: 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie, kilka ziaren pieprzu
  • Następnie powtórz układanie, aż słoik się wypełni do ok. 1 cm poniżej krawędzi.

  • W garnku zagotuj:
  • 1 l wody
  • 200 ml octu
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżeczki cukru
    Mieszaj, aż sól i cukier się rozpuszczą.

Gorącą zalewą zalej warzywa do pełna, tak by nie było pęcherzy powietrza (stuknij lekko słoikiem o blat).

Zakręć słoiki mocno i odwróć do góry dnem na 10 min (to częściowa pasteryzacja i uszczelnienie).

Po tym czasie postaw słoiki „do góry” i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Przechowywanie

  • Przechowuj w chłodnym miejscu (spiżarnia, piwnica lub lodówka) przez kilka miesięcy.
  • Po otwarciu trzymaj w lodówce i spożyj w ciągu 5–7 dni.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Konfitura żurawinowa – przepis klasyczny

Składniki: 500 g świeżej lub mrożonej żurawiny 200 g cukru 100 ml wody 1 jabłko (najlepiej kwaśne, np.…

Owsianka ''szarlotka''

Zesmakuj ze mną owsianki, która smakuje jak szarlotka. Prosta w przygotowaniu, sycąca, a przede wszystkim pyszna. Przepis poniżej-…

Sałatka z kapusty do słoików na zimę

Składniki: 1 średnia główka białej kapusty (ok. 1,5 kg) 3 marchewki 2 papryki czerwone 2 papryki żółte 2…