Przepis na pieczeń „marmurkową”

Składniki:
(keksówka o pojemności ok. 1 l, 6–8 porcji)
- 700 g mięsa mielonego wieprzowego (łopatka lub karkówka)
- 300 g surowego boczku lub słoniny (chłodnej, pokrojonej w drobną kostkę)
- 1 duża bułka kajzerka lub 2 kromki pszennego pieczywa
- 150 ml mleka (do namoczenia bułki)
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
- ½ łyżeczki majeranku
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)
- bułka tarta lub sucha bułka tarta do posypania formy
Przygotowanie:
Bułkę pokrusz lub pokrój w kostkę, zalej mlekiem i odstaw na 10 min.
Następnie odciśnij dokładnie (pozostałe mleko możesz wykorzystać do sosu lub zupy).
Cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę.
Boczek lub słoninę pokrój w kosteczkę o boku ok. 5 mm. Małe kawałki tłuszczu będą tworzyć charakterystyczny „marmurkowy” wzór wewnątrz pieczeni.
W dużej misce wymieszaj mięso mielone z odciśniętą bułką, jajkami, cebulą, czosnkiem oraz przyprawami (sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa).
Dodaj pokrojony boczek i posiekaną natkę.
Za pomocą rąk (lub drewnianej łyżki) dokładnie, ale delikatnie – do połączenia składników. Nie ubijaj nadmiernie, żeby mięso nie stało się zbyt zwarte.
Keksówkę wysmaruj cienko tłuszczem i posyp bułką tartą, odsyp nadmiar.
Masę mięsno-tłuszczową przełóż do formy, wyrównaj wierzch i delikatnie dociśnij.
Piekarnik rozgrzej do 180 °C (grzanie góra-dół).
Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz około 60–70 min.
Po ok. 40 min możesz przykryć wierzch folią aluminiową, żeby się nie przypalił.
Pieczeń jest gotowa, gdy temperatura wewnątrz osiągnie ok. 75 °C lub po nakłuciu wypływający sok jest klarowny.
Wyjmij pieczeń z piekarnika i ostudź w formie przez około 15 min, następnie wyjmij na deskę.
Kroić dopiero gdy przestygnie – nabierze zwartej konsystencji i marmurkowy wzór będzie wyraźny.
Pieczeń „marmurkową” serwuj na zimno jako dodatek do kanapek lub na ciepło z chrzanem, musztardą albo sosem grzybowym.
Świetnie komponuje się z ogórkiem kiszonym i pieczywem na zakwasie.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!