Przepis na pieczeń „marmurkową”

18.07.2025
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: średnie

Składniki:

(keksówka o pojemności ok. 1 l, 6–8 porcji)

  • 700 g mięsa mielonego wieprzowego (łopatka lub karkówka)
  • 300 g surowego boczku lub słoniny (chłodnej, pokrojonej w drobną kostkę)
  • 1 duża bułka kajzerka lub 2 kromki pszennego pieczywa
  • 150 ml mleka (do namoczenia bułki)
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • ½ łyżeczki majeranku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)
  • bułka tarta lub sucha bułka tarta do posypania formy

Przygotowanie:

Bułkę pokrusz lub pokrój w kostkę, zalej mlekiem i odstaw na 10 min.

Następnie odciśnij dokładnie (pozostałe mleko możesz wykorzystać do sosu lub zupy).

Cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę.

Boczek lub słoninę pokrój w kosteczkę o boku ok. 5 mm. Małe kawałki tłuszczu będą tworzyć charakterystyczny „marmurkowy” wzór wewnątrz pieczeni.

W dużej misce wymieszaj mięso mielone z odciśniętą bułką, jajkami, cebulą, czosnkiem oraz przyprawami (sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa).

Dodaj pokrojony boczek i posiekaną natkę.

Za pomocą rąk (lub drewnianej łyżki) dokładnie, ale delikatnie – do połączenia składników. Nie ubijaj nadmiernie, żeby mięso nie stało się zbyt zwarte.

Keksówkę wysmaruj cienko tłuszczem i posyp bułką tartą, odsyp nadmiar.

Masę mięsno-tłuszczową przełóż do formy, wyrównaj wierzch i delikatnie dociśnij.

Piekarnik rozgrzej do 180 °C (grzanie góra-dół).

Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz około 60–70 min.

Po ok. 40 min możesz przykryć wierzch folią aluminiową, żeby się nie przypalił.

Pieczeń jest gotowa, gdy temperatura wewnątrz osiągnie ok. 75 °C lub po nakłuciu wypływający sok jest klarowny.

Wyjmij pieczeń z piekarnika i ostudź w formie przez około 15 min, następnie wyjmij na deskę.

Kroić dopiero gdy przestygnie – nabierze zwartej konsystencji i marmurkowy wzór będzie wyraźny.

Pieczeń „marmurkową” serwuj na zimno jako dodatek do kanapek lub na ciepło z chrzanem, musztardą albo sosem grzybowym.

Świetnie komponuje się z ogórkiem kiszonym i pieczywem na zakwasie.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Kotlety z brokuła i kalafiora

Składniki: (na ok. 8–10 kotlecików): 1 mały brokuł 1 mały kalafior 2 jajka 3–4 łyżki bułki tartej +…

Kremowy dip paprykowy

Składniki: 2 czerwone papryki 1 ząbek czosnku (opcjonalnie upieczony) 150 g serka śmietankowego (np. typu Philadelphia) 3 łyżki…

Burger w tortilli/wrap z wołowiną, pieczarkami i jajkiem

Składniki: 2 tortille 200 g siekanej wołowiny 50 g sera mozarella 6 pieczarek garść szpinaku  1 łyżeczka masła …