Limonkowo-cytrynowy sernik na zimno

11.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

W upalne dni szukasz orzeźwienia i ochłodzenia. Jednym ze sposobów są zimne potrawy i napoje. Ja proponuję przygotować Ci sernik na zimno- mocno cytrynowy, a do tego szklanka lemoniady i ochłoda w gorące dni zapewniona. Przepis poniżej.

Składniki:
  • 1 opakowanie biszkoptów
  • 1 kg twarogu (wiaderko)
  • 300 ml śmietanki 30%
  •  3 limonki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 3 galaretki zielone
  • świeża mięta
Przygotowanie:

Blaszkę wyłóż biszkoptami. Do miski dodaj ser, śmietankę, tartą skórkę z limonek oraz ich sok, cukier puder i liście mięty. Całość blenduj do uzyskania jednolitej masy. Zagotuj wodę. Do 500 ml wody dodaj galaretki i żelatynę. Całość dokładnie wymieszaj. Ostudź, a następnie wlej do masy serowej. Ponownie całość zmiksuj/zblenduj. Wlej masę na biszkopty. Wstaw do lodówki na minimum 4/5 h. Udekoruj cytryną/ limonka, borówkami i miętą.

I gotowe

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Kręcone chipsy z ziemniaka na patyku z paprykowo-czosnkową posypką

Składniki: Porcja 8 patyczków (ok. 2 ziemniaki na patyczek) 8 średnich ziemniaków (ok. 800 g), najlepiej odmiany mugsliwiej…

Syrop z pigwy

Składniki: 1 kg pigwy (lub pigwowca) 700–800 g cukru (biały lub trzcinowy) Przygotowanie: Umyj dokładnie owoce pigwy. Przekrój…

Kluski Śląskie

Dziś przygotowałam dla Was coś naprawdę wyjątkowego - kulinarne podróżowanie po magicznym świecie smaków Śląska. Czy jest tu…