Przepis na lekkie ciasto z jogurtem, truskawkami i galaretką

18.07.2025
Czas przygotowania: 120 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

(blacha 20×30 cm, ok. 12 porcji)

Spód

  • 1 opakowanie podłużnych biszkoptów (ok. 200 g)
  • 2–3 łyżki wody lub lekkiego soku owocowego (do nasączenia)

Warstwa jogurtowa

  • 500 ml jogurtu naturalnego typu greckiego (gęsty, 10 % tł.)
  • 250 ml śmietany kremówki 30 %
  • 3 –4 łyżki cukru pudru (do smaku)
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 4 –5 łyżek gorącej wody (do rozpuszczenia żelatyny)

Warstwa z truskawek i galaretki

  • ok. 400 g świeżych truskawek
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej (2×75 g)
  • 600 ml wrzątku (po 300 ml na każde opakowanie)

Dekoracja

  • kilka połówek świeżych truskawek
  • listki świeżej mięty

Przygotowanie:

Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Biszkopty zanurz krótko w wodzie (lub soku), układaj obok siebie jeden przy drugim, aż pokryją dno formy.

Żelatynę rozpuść w 4 –5 łyżkach gorącej wody, dokładnie wymieszaj i odstaw do lek­kiego przestygnięcia (ale nie pozwól, by zaczęła tężeć).

Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem.

Delikatnie wymieszaj jogurt z ubitą śmietaną, po czym cienkim strumieniem wlej przestudzoną żelatynę, cały czas mieszając, by masa była jednolita.

Wyłóż masę jogurtową na biszkopty, wyrównaj powierzchnię i wstaw do lodówki na 20 – 30 min, aż lekko stężeje.

Truskawki umyj, odszypułkuj i pokrój na plasterki lub połówki. Ułóż je ciasno na stężałej warstwie jogurtowej.

Każdą galaretkę rozpuść w 300 ml wrzątku, wymieszaj i odstaw 5–7 min do lekkiego przestygnięcia (ma być gorąca, ale nie wrząca).

Ostrożnie wlej galaretkę na truskawki, tak by je przykryć, i ponownie wstaw do lodówki na min. 2 – 3 godziny.

Przed podaniem udekoruj wierzch połówkami truskawek i świeżymi listkami mięty.

Wskazówki:

  • Jeśli chcesz, by masa jogurtowa była bardziej stabilna, możesz dodać 1 łyżeczkę agar-agaru zamiast części żelatyny.
  • Galaretkę wylewaj bardzo powoli – najlepiej łyżką po ściance formy – by nie wypłukać truskawek.

Krojenie ułatwi użycie noża zanurzanego w gorącej wodzie i przetarcie po każdym cięciu.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Przepis na ogórki (lub cukinie) w sosie pomidorowym

Składniki: (ok. 4 słoiki po 700 ml) Warzywa: 1,5 kg małych ogórków gruntowych (lub młodych cukinii) Na zalewę…

Jesienny słoik radości-kolorowa sałatka z kapusty, marchewki i papryki na zimowe dni

Składniki: na ok. 4–5 słoików (ł. 0,7 l)1,5 kg białej kapusty 3–4 średnie marchewki 2 czerwone papryki 1…

Domowy pasztet pieczony

Składniki: Mięso: 500 g łopatki wieprzowej 300 g wątróbki drobiowej (np. z kurczaka) 300 g boczku surowego 2…