Sernik na zimno na szpinakowym spodzie z brzoskwiniami i galaretką

11.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:
  • 1 opakowanie szpinaku
  • 3/4 szklanki oleju
  • 180 g cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 proszku do pieczenia
  • 2 jajka
Przygotowanie:

Szpinak rozmroź, odciśnij nadmiar wody, a następnie zblenduj. Do miski dodaj jajka oraz cukier. Całość miksuj do uzyskania puszystej piany.  Gdy masa będzie puszysta dolewaj partiami olej. Następnie dodaj szpinak. całość dokładnie wymieszaj lub miksuj na małych obrotach. Tak przygotowaną masę wylej do foremki wyłożonej papierem. Piecz 40 minut w 180 stopniach (do czasu aż patyczek będzie suchy).

Składniki na masę serową:
  • 1 kg sera (wiaderko twarogu mielonego)
  • 3 galaretki brzoskwiniowe (do masy serowej)
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 3 galaretki brzoskwiniowe (na wierzch)

Galaretki rozpuść w dwóch słoikach (500 ml wody na 3 galaretki). Do miski dodaj ser oraz jeden słoik z przestudzoną galaretką. Całość razem miksuj- galaretkę dodawaj stopniowo. Masę serową wylej na upieczony zielony biszkopt. Na masę serową wyłóż połówki brzoskwiń. Całość zalej drugim słoikiem, w której rozpuszczone były kolejne galaretki. Całość wstaw do lodówki na minimum 5h.

I gotowe!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Puszyste placuszki z serka wiejskiego z bananem

Zesmakuj ze mną pysznych placuszków śniadaniowych. Dziś wersja placuszków z bananami. Są szybkie w przygotowaniu, a do ich…

Deser warstwowy z zielonym biszkoptem, kremem i granatem

Składniki: Składniki (na 6 porcji): Zielony biszkopt (szpinakowy lub barwiony): 3 jajka ½ szklanki cukru ¾ szklanki mąki…

Puszyste drożdżowe wiśnianki, czyli słodkie bułeczki z nadzieniem wiśni

Składniki: Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej (typ 450–550) 250 ml ciepłego mleka 80 g cukru 1 jajko…