Kiszona surówka z młodej kapusty, marchewki i koperku

18.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

(ok. 2 słoiki 500 ml)

  • 1 średnia główka młodej białej kapusty (ok. 1 kg), drobno poszatkowana
  • 2–3 marchewki (ok. 300 g), starte na grubej tarce
  • 1 mała czerwona papryka (opcjonalnie), pokrojona w drobną kostkę
  • 1–2 łyżki kopru świeżego, drobno posiekanego
  • 1–2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka soli kamiennej (nie jodowanej)
  • szklanka (ok. 200 ml) przegotowanej, ostudzonej wody (w razie potrzeby)

Przygotowanie:

Kapustę drobno poszatkuj, marchewkę zetrzyj na tarce, paprykę pokrój w drobną kostkę i posiekaj koper.

W dużej misce połącz kapustę, marchew, paprykę, koper i czosnek.

Posyp solą i dokładnie ugniataj rękami przez 5–7 min, aż kapusta puści sok.

Ugniatając, nakładaj warzywa do wyparzonych słoików, dociskając mocno drewnianym tłuczkiem lub łyżką, aby znalazł się w nich sok sięgający ok. 1 cm poniżej brzegu.

Jeśli soku jest zbyt mało, dolej przegotowanej wody, by całkowicie pokryć warzywa.

Zakręć luźno słoiki (aby CO₂ mógł się wydostać).

Odstaw w temperaturze pokojowej na 3–5 dni (w cieplejsze dni krócej, w chłodniejsze – dłużej), otwierając codziennie, by upuścić gaz i dociśnięć warzywa, jeśli wypływają ponad poziom zalewy.

Gdy kiszonka będzie miała przyjemny, lekko kwaskowy smak, zakręć szczelnie słoiki i przełóż je do chłodnego (ok. 4–8 °C), ciemnego miejsca – piwnicy lub lodówki.

Porady

  • Doprawianie: do smaku możesz dodać kminek, ziarna gorczycy lub chili.
  • Serwowanie: świetna jako dodatek do obiadu, kanapek lub samodzielna przekąska.
  • Trwałość: w lodówce zachowa świeżość nawet do 2 miesięcy.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Rozgrzewająca zupa z serkami topionymi. 

Cześć SMAKOSZE! Witajcie w 9 lekcji z serii WARSZTATY ZE SMAKIEM ! Witajcie w magicznym świecie aromatycznych zapachów…

Pyszna sałatka z makaronem z zupek chińskich 

Zesmakuj ze mną pysznej sałatki z makaronem z zupek chińskich i kurczakiem smażonym w ketchupie lub passacie pomidorowej.…

Szpinakowy kopiec kreta z kremem straciatella i bananami

Szpinakowy kopiec kreta to połączenie ciasta leśny mech i kopiec kreta. Delikatny szpinakowy biszkopt, banany i krem mascarpone…