Marynowane w pomidorowej zalewie paski cukinii

Składniki:
(ok. 2 słoiki 500 ml)
- Warzywa:
- 1 duża cukinia (ok. 500 g), pokrojona w cienkie paski (julienne)
- 1 cebula (ok. 100 g), pokrojona w piórka
- 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
- Zalewa pomidorowa:
- 400 ml przecieru pomidorowego (passaty)
- 100 ml wody
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki papryki słodkiej
- ¼ łyżeczki ostrej papryki
- 1/3 szklanki oleju roślinnego
Przygotowanie:
Cukinię umyj, odetnij końce i pokrój w cienkie paski (możesz użyć obieraczki lub mandoliny).
Cebulę pokrój w piórka, paprykę w paseczki.
W garnku zagotuj wodę, wsyp cukinię i blanszuj 2 minuty. Odcedź i od razu zahartuj w zimnej wodzie – będą jędrniejsze.
W osobnym garnku wymieszaj passatę z wodą, dodaj czosnek, sól, cukier, paprykę słodką i ostrą oraz olej.
Podgrzej, aż masa delikatnie zredukuje się i zgęstnieje (ok. 5 min), mieszając.
Słoiki (500 ml) dokładnie wyparz i osusz.
Ułóż w nich warstwami: paseczki cukinii, cebuli i papryki.
Zalej gorącą zalewą, zostawiając ok. 5 mm od górnej krawędzi.
Słoiki ustaw w garnku wyłożonym ściereczką, zalej gorącą wodą do ¾ wysokości.
Pasteryzuj 10 min od momentu zagotowania.
Wyjmij i odstaw do góry dnem, aż ostygną.
Po 24 h smaki się przegryzą – idealne do dań obiadowych, kanapek czy jako zimny dodatek.
Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu do 6 miesięcy. Po otwarciu – w lodówce, zużyć w ciągu tygodnia.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!