Kolorowa surówka słoikowa z cukinii, marchewki i cebuli

18.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

(na ok. 2 słoiki po 500 ml)

  • Warzywa:
    • 1 średnia cukinia (ok. 400 g), starta na grube wiórki
    • 2 średnie marchewki (ok. 150 g), starte na grube wiórki
    • 1 średnia cebula (ok. 100 g), pokrojona w piórka
    • garść natki pietruszki, drobno posiekanej
  • Zalewa:
    • 200 ml wody
    • 50 ml octu 10%
    • 2 łyżki oleju roślinnego
    • 1 łyżka cukru
    • 1 łyżeczka soli
    • ½ łyżeczki mielonego pieprzu
    • szczypta papryki ostrej (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Cukinię i marchewkę umyj, obierz (w przypadku marchewki), a następnie zetrzyj na grubej tarce lub w wiórkownicy.

Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka.

Całość przełóż do dużej miski, dodaj posiekaną natkę pietruszki.

W garnku połącz wodę, ocet, olej, cukier, sól, pieprz oraz paprykę.

Podgrzewaj mieszając, aż cukier i sól się rozpuszczą. Odstaw, by lekko przestygła.

Dokładnie wyparzone słoiki szczelnie wypełnij surówką, lekko ją ugniatając.

Zalej warzywa przygotowaną, ciepłą zalewą, pozostawiając ok. 5 mm wolnej przestrzeni od wieczka.

Słoiki ustaw w garnku wyłożonym ściereczką, tak by się nie stykały.

Zalej je gorącą wodą (do ⅔ wysokości słoików) i pasteryzuj 8–10 min od momentu zagotowania.

Ostrożnie wyjmij, odstaw do góry dnem do całkowitego ostygnięcia.

Po 12–24 h surówka nabiera pełni smaku.

Przechowuj w chłodnym miejscu do 3 miesięcy (po pasteryzacji) lub w lodówce do 7 dni (bez pasteryzacji).

Świetna jako dodatek do dań mięsnych, kanapek lub jako lekka przekąska.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Sałatka z ogórków i marchewki (do słoików)

Składniki: 2 kg ogórków gruntowych (średniej wielkości) 0,5 kg marchewki 2 papryki czerwone (opcjonalnie) 1 cebula (opcjonalnie) 1…

Sałatka z ogórków na zimę

Składniki: 2 kg ogórków gruntowych 2 średnie cebule (pokrojone w piórka) kilka gałązek natki pietruszki (do dekoracji i…

Sałatka warstwowa z brokułem i szynką

Składniki: 1 brokuł (średni) 200 g szynki (np. drobiowej, konserwowej – pokrojonej w kostkę) 4 jajka (ugotowane na…