Surówka buraczana z marchewką w słoikach (na zimę)

Składniki:
(wyjściowo: 2–3 słoiki po 700–800 ml)
- 800 g buraków czerwonych
- 400 g marchewki
- 1 średnia cebula (ok. 100 g)
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- Zalewa:
- 300 ml wody
- 200 ml octu 10 %
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 liść laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
Przygotowanie:
Buraki i marchewkę umyj, obierz.
Zetrzyj na tarce o dużych oczkach (możesz użyć malaksera).
Cebulę pokrój w cienkie piórka, czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
Przełóż warzywa do dużej miski, posól, wymieszaj i odstaw na 15 min, aby lekko zmiękły.
W garnku zagotuj wodę z cukrem, solą, liściem laurowym i zielem angielskim.
Gotuj 2–3 min, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Dodaj ocet, zagotuj, a następnie odstaw z ognia.
Słoiki i zakrętki dokładnie umyj i wygotuj.
Odsącz lekko warzywa z nadmiaru płynu (nie wyciskaj).
Wsyp porcje sałatki do gorących słoików, lekko ugniatając ręką lub łyżką, ale nie ubijaj zbyt mocno.
Do każdego słoika dodaj po 1 liściu laurowym i 1 ziarenku ziela angielskiego.
Gorącą zalewę wlej ostrożnie do słoików – warzywa powinny być całkowicie przykryte (zostaw ok. 1 cm wolnej przestrzeni od wieczka).
Słoiki zakręć i odstaw do garnka wyłożonego na dnie ściereczką.
Zalej wodą do ¾ wysokości, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i pasteryzuj 10 min od momentu zagotowania.
Po wyłączeniu ognia pozostaw słoiki w wodzie do wystudzenia (ok. 1 h), następnie wyjmij i odstaw do góry dnem.
Przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu do 12 miesięcy. Po otwarciu trzymaj w lodówce i spożyj w ciągu 5 dni.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!