Uniwersalny przepis na ogórki lub cukinię w sosie pomidorowym na zimę

18.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

(porcja: 3 słoiki po 900 ml)

  • 2 kg młodej cukinii/ ogórków
  • 1 kg cebuli
  • 1 kg przecieru pomidorowego (passaty) lub domowego sosu pomidorowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli (bez wzmacniaczy smaku)
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

1 łyżeczka suszonego oregano lub bazylii

Przygotowanie:

Cukinię umyj, obetnij końcówki, pokrój w plasterki o grubości ok. 1 cm.

Cebulę obierz i pokrój w piórka.

Czosnek obierz i posiekaj lub przeciśnij przez praskę.

W dużym garnku rozgrzej olej.

Wrzuć cebulę, smaż na średnim ogniu, aż się zeszkli (ok. 5 min).

Dodaj czosnek i smaż kolejną minutę, ciągle mieszając.

Dorzuć plasterki cukinii, posól, podsmażaj całość 5–7 min, aż cukinia lekko zmięknie.

Do warzyw wlej przecier pomidorowy.

Dosyp cukier, pieprz, paprykę, oregano (lub bazylię).

Doprowadź do lekkiego wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj około 15 min, od czasu do czasu mieszając, aby sos się nie przypalił.

Słoiki (900 ml) i zakrętki dokładnie umyj i wyparz.

Gorącą cukinię z sosem nakładaj do słoików, zostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni od góry.

Od razu zakręć mocno zakrętki.

W garnku wyłóż na dno ściereczkę lub matę, ustaw słoiki.

Zalej je wrzącą wodą do ¾ wysokości, przykryj pokrywką.

Pasteryzuj na małym ogniu przez 15 min od zagotowania wody.

Wyjmij słoiki i odstaw do góry dnem, aż całkowicie wystygną.

Przechowywanie:
– W chłodnym, ciemnym miejscu do 12 miesięcy.
– Po otwarciu trzymaj w lodówce i spożyj w ciągu 5 dni.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Przepis na małosolne ogórki z cebulą, koperkiem i czosnkiem

Składniki: (ok. 4 słoiki 500 ml) 1 kg ogórków gruntowych 2 średnie cebule 1 pęczek świeżego koperku 4–5…

Ciasto z borówkami i kruszonką

Składniki: Ciasto: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego (lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego) 1/2 szklanki…

Kurczak w kremowym sosie curry z cukinią

Składniki: 500 g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę (~2 cm) 2 średnie cukinie (ok. 400 g), pokrojone…