Deser warstwowy z chrupiącymi kuleczkami, jogurtem i kremem czekoladowym- a’la Kinder Country

18.07.2025
Czas przygotowania: 80 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

(porcja dla 3 osób)

Warstwa chrupiąca

  • 150 g prażonych kuleczek zbożowych (np. rice crisps)

Warstwa jogurtowa

  • 300 g gęstego jogurtu naturalnego (greckiego lub typu skyr)
  • 2 łyżki miodu lub cukru pudru (do smaku)

Krem czekoladowy

  • 200 g mascarpone lub kremowego serka typu Philadelphia
  • 100 ml śmietanki kremówki 30–36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 50 g gorzkiej lub mlecznej czekolady (min. 50% kakao)

Dodatkowo

  • kilka kostek czekolady do dekoracji

Przygotowanie:

Czekoladę drobno posiekaj i rozpuść w kąpieli wodnej lub bardzo delikatnie w mikrofalówce, mieszając, aż uzyskasz gładką masę. Odstaw do przestudzenia.

W misce ubij śmietankę na sztywno.

Do drugiej miski włóż mascarpone, dodaj cukier puder i przestudzoną czekoladę, krótko zmiksuj na gładko.

Delikatnie połącz z ubitą śmietanką, mieszając szpatułką, aż powstanie puszysty krem. Odstaw do lodówki.

Jogurt wymieszaj z miodem (lub cukrem pudrem) do smaku.

Na dno 3 pucharków wsyp po 2 łyżki prażonych kuleczek.

Na to wyłóż warstwę jogurtu (ok. 2–3 łyżki).

Znów wsyp po 2 łyżki chrupiących kuleczek.

Na środek pucharków nałóż krem czekoladowy (ok. 3 łyżki).

Całość posyp jeszcze odrobiną kuleczek.

Udekoruj kostką czekolady na wierzchu każdego deseru.

Gotowe desery wstaw na 15–20 minut do lodówki, by wszystkie warstwy odrobinę się „związały” i schłodziły.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Przepis na domowe bułeczki czosnkowe

Składniki: (ok. 8–10 sztuk) Mąka pszenna (typ 550) – 500 g Drożdże świeże – 25 g (lub 7…

Kalafior z pieczarkami na patelni

Składniki (na 2 porcje): 1 średni kalafior, podzielony na małe różyczki 250 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 2…

Pleśniak

Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 200 g masła (zimnego) 3/4 szklanki cukru 3 żółtka (białka zachowaj…