Sałatka z cukinii i papryki w pikantno-pomidorowej zalewie

Składniki:
(ok. 4 słoiki 500 ml)
- 1 kg młodej cukinii
- 500 g czerwonej papryki
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka przecieru pomidorowego (ok. 250 ml)
- 1 szklanka wody
- ½ szklanki octu 10 % (ok. 125 ml)
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku (lub płatków chili)
- 1 łyżka oleju roślinnego
- szczypta ziaren czarnego pieprzu
- 1 liść laurowy
Przygotowanie:
Cukinię umyj, odetnij końcówki i pokrój w plasterki o grubości ok. 4 mm.
Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski.
Cebulę obierz i pokrój w piórka.
Czosnek obierz i drobno posiekaj.
W dużym garnku rozgrzej olej, wrzuć cebulę i smaż na średnim ogniu 3 min, aż zeszkli się.
Dodaj czosnek i smaż razem 30 s.
Do garnka wlej przecier pomidorowy i wodę.
Dodaj cukier, sól, słodką i ostrą paprykę, ocet, liść laurowy oraz pieprz.
Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj 5 min, mieszając.
do garnka cukinię i paprykę.
Gotuj całość kolejne 10 min, aż warzywa będą miękkie, lecz nadal jędrne.
Wyjmij liść laurowy.
Gorącą sałatkę nakładaj do wyparzonych słoików, zostawiając ok. 1 cm luzu pod krawędzią.
Nakręć szczelnie wieczka.
Wstaw słoiki do dużego garnka wyłożonego ściereczką, zalej wodą do ¾ wysokości słoików.
Po zagotowaniu pasteryzuj 8 min.
Wyłącz ogień i odstaw słoiki w garnku do całkowitego wystudzenia.
Po ostygnięciu sprawdź, czy wieczka są wklęsłe – znak dobrego zamknięcia.
Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.
Sałatka zyskuje pełnię smaku po 2–3 dniach i zachowuje świeżość kilka miesięcy.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!