Sałatka z cukinii i papryki w pikantno-pomidorowej zalewie

18.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

(ok. 4 słoiki 500 ml)

  • 1 kg młodej cukinii
  • 500 g czerwonej papryki
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego (ok. 250 ml)
  • 1 szklanka wody
  • ½ szklanki octu 10 % (ok. 125 ml)
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku (lub płatków chili)
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • szczypta ziaren czarnego pieprzu
  • 1 liść laurowy

Przygotowanie:

Cukinię umyj, odetnij końcówki i pokrój w plasterki o grubości ok. 4 mm.

Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski.

Cebulę obierz i pokrój w piórka.

Czosnek obierz i drobno posiekaj.

W dużym garnku rozgrzej olej, wrzuć cebulę i smaż na średnim ogniu 3 min, aż zeszkli się.

Dodaj czosnek i smaż razem 30 s.

Do garnka wlej przecier pomidorowy i wodę.

Dodaj cukier, sól, słodką i ostrą paprykę, ocet, liść laurowy oraz pieprz.

Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj 5 min, mieszając.

do garnka cukinię i paprykę.

Gotuj całość kolejne 10 min, aż warzywa będą miękkie, lecz nadal jędrne.

Wyjmij liść laurowy.

Gorącą sałatkę nakładaj do wyparzonych słoików, zostawiając ok. 1 cm luzu pod krawędzią.

Nakręć szczelnie wieczka.

Wstaw słoiki do dużego garnka wyłożonego ściereczką, zalej wodą do ¾ wysokości słoików.

Po zagotowaniu pasteryzuj 8 min.

Wyłącz ogień i odstaw słoiki w garnku do całkowitego wystudzenia.

Po ostygnięciu sprawdź, czy wieczka są wklęsłe – znak dobrego zamknięcia.

Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Sałatka zyskuje pełnię smaku po 2–3 dniach i zachowuje świeżość kilka miesięcy.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Ogórki w zalewie musztardowej – pikle- przepis od Babci Marysi

Składniki: Składniki: Na 1,5 kg ogórków: 1,5 kg świeżych ogórków gruntowych (średniej wielkości) 1 marchewka (opcjonalnie) 3–4 ząbki…

Ptysie z bitą śmietaną

Składniki: Ciasto parzone: 1 szklanka wody (250 ml) 100 g masła 1 szklanka mąki pszennej (typ 450-500) 4…

Marynowana cebulka perłowa z marchewką i czosnkiem

Składniki: na ok. 6–7 słoików po 500 ml 1 kg cebulki perłowej (małe, białe cebulki) 2 marchewki –…