Chlebek bananowy

11.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
  • 160 g cukru
  • 4 banany
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 70 g masła
Dodatki:
  • awokado
  • mleczko kokosowe
  • suszone banany
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • mięta
Przygotowanie:

Masło rozpuść. Banany rozgnieć widelce. Do miski dodaj masło, banany oraz jajka z cukrem. Całość miksuj do uzyskania puszystej masy.  W   drugiej misce wymieszaj mąkę z sodą oraz solą. Przesiej wymieszaną mąkę do masy jajecznej. Delikatnie wymieszaj. Przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 50 minut (do suchego patyczka).

Awokado zblenduj z mleczkiem kokosowym oraz cukrem pudrem. Tak przygotowanym sosem polej chlebek, a następnie udekoruj go suszonymi bananami i miętą.

I gotowe

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Sałatka z ogórków na zimę z papryką i cebulą

Składniki: (na ok. 6–7 słoików 500 ml): Warzywa: 2 kg ogórków gruntowych (średniej wielkości) 2 czerwone papryki 2…

Ogórki konserwowe z chili w słoikach – ostre, chrupiące i idealne jako dodatek do obiadu lub kanapek

Składniki: 2 kg małych ogórków gruntowych 1–2 czerwone papryczki chili (w zależności od ostrości) 6 ząbków czosnku 2…

Jesienne kluski na parze (pampuchy) z duszonymi śliwkami

Zesmakuj ze mną jesiennych pampuchów. Słodki smak bułek w połączeniu z kwaśną śliwką to coś naprawdę pysznego. Mięta…