Sałatka ogórkowa z koperkiem i cebulą na zimę

Składniki:
(ok. 4 słoiki 500 ml)
- 1 kg ogórków gruntowych
- 2 średnie cebule
- 2–3 marchewki (opcjonalnie, dla koloru)
- 1 pęczek świeżego koperku
- 4–5 ząbków czosnku
- 1 l wody
- 200 ml octu 10 %
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej
- ½ łyżeczki ziaren pieprzu czarnego
- 2 liście laurowe
Przygotowanie:
Ogórki dokładnie umyj, odkrój końcówki i pokrój w cienkie plasterki.
Cebulę obierz i pokrój w półplasterki.
Marchewki obierz i pokrój w cienkie talarki.
Koperek posiekaj, czosnek obierz i lekko rozgnieć (możesz pokroić na grube plastry).
Umyj i wyparz słoiki i nakrętki.
Do każdego słoika wsyp kilka ziaren pieprzu i włóż liść laurowy.
Na przemian ciasno układaj plasterki ogórków, cebuli i marchewki, wsypiając pomiędzy warstwy koperek oraz kawałki czosnku.
W garnku zagotuj wodę z solą i cukrem, aż się rozpuszczą.
Dodaj ocet, zagotuj ponownie, a następnie zdejmij z ognia.
Gorącą zalewą zalej sałatkę tak, aby wszystkie warzywa były przykryte.
Natychmiast szczelnie zakręć nakrętki.
Włóż słoiki do wysokiego garnka wyłożonego ściereczką (zapobiegnie stłuczeniu).
Zalej wodą do ¾ wysokości słoików, doprowadź do wrzenia i pasteryzuj 8–10 min.
Po wyłączeniu zostaw słoiki w garnku do całkowitego wystudzenia.
Po ostygnięciu sprawdź, czy nakrętki są wklęsłe (oznaka dobrego zakręcenia).
Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.
Sałatka będzie gotowa do spożycia po min. 5 dni i utrzyma świeżość kilka miesięcy.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!