Aromatyczna rolada z boczku wieprzowego z ziołowo-czosnkową skórką

Składniki:
(4–6 porcji)
- 1,2 kg boczku wieprzowego (ze skórą, rozciętego i wypłaskowanego)
- Marynata wewnętrzna
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
- 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego, lekko zmiażdżonych
- ½ łyżeczki płatków chili (lub do smaku)
- skórka starta z 1 cytryny
- 1 łyżeczka soli morskiej
- świeżo zmielony czarny pieprz
- Skórka i otulina zewnętrzna
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- ½ łyżeczki czosnku w proszku
- ½ łyżeczki cebuli w proszku
Przygotowanie:
Jeśli boczek nie jest wypłaskowany, naciń skórę delikatnie kratką lub poproś rzeźnika o rozkrojenie.
Rozłóż boczek skórą do dołu na desce.
W miseczce połącz czosnek, rozmaryn, tymianek, koper włoski, chili, skórkę z cytryny, sól i pieprz.
Równomiernie wetrzyj mieszankę w mięsną stronę boczku.
Zwiń boczek ciasno w roladę (skóra będzie na zewnątrz).
Zwiąż ją co ok. 3–4 cm kuchennym sznurkiem, by utrzymać kształt.
W małej miseczce wymieszaj oliwę z przyprawami: paprykami, majerankiem, czosnkiem i cebulą w proszku.
Posmaruj dokładnie roladę od zewnątrz.
Nagrzej piekarnik do 140 °C (góra–dół).
Umieść roladę na ruszcie (pod spodem brytfanna z ok. 100 ml wody lub bulionu).
Piecz 2 godziny – mięsko powinno być bardzo miękkie, a tłuszcz wytopić się.
Zwiększ temperaturę do 220 °C i piecz kolejne 15–20 min, aż skórka stanie się złoto-chrumkająca.
Wyjmij roladę, odstaw na 10 min pod lekką folią, by soki równomiernie się rozeszły.
Usuń sznurek i pokrój na plastry grubości ok. 5 mm.
Podawaj od razu, najlepiej z:
pieczonymi ziemniakami z rozmarynem
marynowanymi ogórkami lub kiszonymi buraczkami
świeżą sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych
Wariacje
- Cytrusowy akcent: w marynacie dodaj skórkę z pomarańczy zamiast cytryny.
- Ziołowa różnorodność: zamiast majeranku użyj świeżej szałwii lub oregano.
- Dymny aromat: przed końcem pieczenia włóż roladę na kilka minut pod grill piekarnika.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!