Drożdżówki z konfiturą z czarnej porzeczki

12.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:
Na 10 dużych drożdżówek:
  • 730 g mąki
  • 2 jajka
  • 240 ml ciepłego mleka
  • 40 g świeżych drożdży 
  • 100 g rozpuszczonego masła 
Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i odstawiamy do wyrośnięcia rozczynu. W misce przesiewamy mąkę, a następnie dodajemy rozczyn z drożdży, dwa jajka I 100 g rozpuszczonego, ostudzonego masła.

Wszystko zagniatamy w kulkę, przykrywamy ściereczką  i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.  

Dodatki:
  • Konfitura/dżem z czarnej porzeczki 
Kruszonka:
  • 3 czubate  łyżki mąki 
  • 50 g masła 
  • 3 łyżki cukru lub erytrytolu
  • Wszystkie Składniki ręcznie łączymy. 
Lukier: 
  • Pół szklanki cukru pudru 
  • 2 i pół łyżki wrzącej wody 
  • Cukier puder zalewamy wodą i energicznie mieszamy. 

Przygotowanie:

Z ciasta tworzymy 10 kulek/bułeczki. Na środku bułeczki robimy dołek, ja to robię przy użyciu kubka. W “wydrążone” miejsce dodajemy naszą konfiturę. Następnie brzegi ciasta pokrywamy roztrzepanym jajkiem. Na górę sypiemy obficie kruszonką.

Tak przygotowane drożdżoweczki  pieczemy przez ok 20 minut w 200 stopniach, Góra dół. 

Po wyjęciu polewamy lukrem i gotowe.

I gotowe

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Frytki z batatów z piekarnika

Składniki: 2 duże bataty (ok. 500–600 g) 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki soli…

Bąbelkowe naleśniki- naleśniki z wodą gazowaną

Dziś rozpoczynamy kulinarną przygodę, która przywołuje wspomnienia z dzieciństwa i aromatyczne chwile spędzone przy kuchennym stole. Dajcie się…

Ogórki konserwowe z cytryną i czosnkiem

Składniki: 2 kg małych ogórków gruntowych 1 cytryna (pokrojona w plasterki) 6–8 ząbków czosnku 4 łyżeczki gorczycy 4…