Żeberka duszone w słodko-ostrym sosie pomidorowo-ananasowym

Składniki:
(4 porcje)
- 1,2 kg żeberek wieprzowych (pociętych na porcje)
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżka oleju roślinnego
Sos pomidorowo-ananasowy
- 1 duża cebula (ok. 150 g), drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 200 ml passaty pomidorowej
- 150 ml soku z ananasa (lub kawałki ananasa wraz z sokiem)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka sosu sojowego
- ½ łyżeczki płatków chili (lub więcej, jeśli lubisz ostre)
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- szczypta soli i pieprzu do smaku
Przygotowanie:
Żeberka osusz, natrzyj solą i pieprzem.
Na dużej patelni lub w szerokim rondlu rozgrzej olej.
Obsmaż żeberka z każdej strony po 2–3 min, aż lekko się zrumienią. Wyjmij i odłóż na talerz.
Na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę (ok. 4–5 min), aż zrobi się miękka.
Dodaj czosnek i smaż jeszcze 30 s, mieszając.
Do cebuli wlej passatę, sok z ananasa (razem z niewielką ilością kawałków), koncentrat pomidorowy, cukier i miód.
Dodaj sos sojowy, płatki chili, wędzoną paprykę i ocet jabłkowy.
Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
Włóż z powrotem żeberka do sosu, tak aby były częściowo zanurzone.
Przykryj pokrywką, zmniejsz ogień na mały i duś 1,5–2 h, aż mięso będzie bardzo miękkie i łatwo będzie odchodzić od kości.
Co 30 min przewracaj żeberka i mieszaj sos.
Gdy żeberka będą miękkie, wyjmij je na talerz, a sos zwiększ ogień i gotuj 5–8 min, aż zgęstnieje i nabierze lekko słodko-ostrego, szkliście-błyszczącego wykończenia.
W razie potrzeby dopraw ostatni raz solą, pieprzem lub odrobiną miodu.
Ułóż żeberka na półmisku, polej obficie zredukowanym sosem.
Podawaj z puree ziemniaczanym lub ryżem basmati oraz chrupiącą surówką z białej kapusty.
Porady i wariacje
- Więcej owocowej nuty: użyj świeżych kawałków ananasa w dużej kostce i dorzuć je na ostatnie 10 min duszenia.
- Dymny aromat: przed podaniem skrop żeberka kilkoma kroplami oliwy truflowej lub wędzonej soli.
- Ostra wersja: dodaj 1 łyżeczkę pasty sambal oelek lub więcej płatków chili.
- Wersja ze świeżymi pomidorami: zamiast passaty użyj 400 g dojrzałych, pokrojonych pomidorów.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!