Pieczona golonka wieprzowa z chrupiącą skórką, frytkami i ogórkami kiszonymi

20.07.2025
Czas przygotowania: 240 minut
Stopień trudności: trudne

Składniki:

  • 1 duża golonka wieprzowa (ok. 1,2–1,4 kg)
  • 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
  • 1 cebula, pokrojona w ósemki
  • 1 łyżka soli morskiej gruboziarnistej
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Do podania

  • 500 g ziemniaków na frytki
  • olej do smażenia lub pieczenia frytek
  • 4–5 ogórków kiszonych
  • musztarda (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Golonkę dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Na całej powierzchni natrzyj solą, pieprzem, kminkiem i papryką.

W nacięciach w skórze włóż plasterki czosnku. Skrop oliwą i wmasuj przyprawy.

Przełóż golonkę do miski, przykryj folią i odstaw do lodówki na min. 2 godziny (najlepiej na całą noc), aby mięso przeszło aromatem przypraw.

Piekarnik rozgrzej do 160 °C (bez termoobiegu).

Na dnie brytfanki ułóż cebulę – to „poduszka”, która nie dopuści do przypalenia golonki.

Połóż golonkę skórą do góry, podlej 100 ml wody, przykryj szczelnie folią aluminiową.

Piecz 1,5 godziny, podlewając co 30 min powstałym sosem.

Po 1,5 h zdejmij folię.

Zwiększ temperaturę do 200 °C i piecz kolejne 30–45 min, aż skórka będzie złocista i bardzo chrupiąca.

Jeśli skórka rumieni się nierównomiernie, obróć golonkę delikatnie, aby każdy fragment był wypieczony.

W czasie, gdy golonka nabiera chrupkości, obierz ziemniaki i pokrój w paski ok. 1 cm.

Osusz je, skrop olejem i wypiecz na osobnej blaszce w 200 °C przez 25–30 min, aż będą złociste (lub usmaż na rozgrzanym oleju).

Pokrój ogórki kiszone w słupki lub plasterki.

Podawaj golonkę gorącą, krojąc mięso przy kości.

Obok ułóż porcję frytek i ogórków kiszonych.

Jeśli lubisz, dodaj łyżeczkę ostrej musztardy jako dip.

Wskazówki

  • Lepszy smak: marynuj golonkę minimum 4 h, a najlepiej całą noc.
  • Intensywna chrupkość: tuż przed ostatnim pieczeniem delikatnie posyp skórę dodatkową solą gruboziarnistą.
  • Wersja grillowana: po pierwszym etapie pieczenia przełóż golonkę na gorący ruszt i grilluj skórą w dół, aż stanie się pęknięta i chrupiąca (ok. 10 min).
  • Przechowywanie: schłodzoną golonkę możesz zawinąć w folię i przechować do 2 dni w lodówce – smakuje równie dobrze na zimno.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Surówka z czerwonej kapusty, papryki i jabłka

Zesmakuj ze mną jesiennej surówki z czerwonej kapusty. Przepis znajdziesz poniżej Składniki: 1/2 małej główki czerwonej kapusty1 papryka…

Ogórki korniszone – przepis na zimę

Składniki: 2 kg małych ogórków gruntowych 1 marchewka (pokrojona w cienkie plasterki) 1 korzeń chrzanu (pokrojony w cienkie…

Ogórki konserwowe (na zimę)

Składniki: Na 1 słoik 900 ml: ok. 6–8 ogórków gruntowych (małe lub średnie) 2–3 plastry marchwi (opcjonalnie) 2…