Sernik chałwowy

12.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:
Spód:
  • 150 g herbatników 
  • 80 g masła 
Składniki na masę serową:
  • 1 kg sera mielonego z pudełka,
  • 5 całych jajek
  • 280 gramów cukru/ zdrowsza wersja u mnie erytrytol
  • 3 budynie waniliowe 
  • 200 ml gęstego jogurtu greckiego
  • 210 ml oleju,
  • 400 ml mleka,
  • 150 g chałwy
Masa na górze:
  • 250g mascarpone
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru 
Przygotowanie:

Herbatniki zmielić razem z masłem, a następnie włożyć dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Wszystkie składniki na masę serową wymieszać i wylać na ciasto. Piec w piekarniku przez około godzinę w 180 stopniach. Na dno piekarnika włożyć drugą blachę zalaną wodą, to spowoduje, że wasz sernik w 100% nie opadnie. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i studzić prze około pół godziny. Gdy sernik ostygnie ubić śmietankę, dodać 2 łyżki cukru pudru, a następnie mascarpone. Tutaj poświęć chwilę cierpliwości, aż ładnie się wszystko ubije. Gotowy krem wyłóż na sernik, a następnie udekoruj ciasteczkami, CHAŁWĄ lub czekoladą. 

I gotowe

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Mini placuszki- poznaj mój patent.

Cześć SMAKOSZE! Witajcie w 11 lekcji z serii WARSZTATY ZE SMAKIEM ! Zapraszam Was serdecznie do mojego kulinarnego…

Zdrowy obiad w 15 minut- pyszny pomysł na gnocchi

Zdrowy obiad z 4 składników w 15 minut? Tak to jest możliwe do zrobienia 😉. Szybko, tanio i…

Karmelowo-advokatowa słodycz. Pyszne ciasto z nutą czarnej porzeczki

Zesmakuj ze mną obłędnie pysznego ciasta. Krem kajmakowy o smaku advokatu, jasny delikatny biszkopt i dżem porzeczkowy.  Przepis…