Pomarańczowe ciasto z mascarpone i owocami

Składniki:
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 180 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczane
- 1 1/2 proszku do pieczenia
Dodatki:
- sok z 3 pomarańczy
- 250 g mascarpone
- 250 ml śmietanki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- pomarańcza do dekoracji
- borówki
- 1 galaretka
Przygotowanie:
Białka ubij na sztywną pianę wraz z cukrem. Cukier dodawaj stopniowo łyżkami aż cały się w białkach rozpuści. Białka muszą być w temperaturze pokojowej. Gdy ubijesz jajka dodawaj stopniowo żółtka. W drugiej misce przesiej mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, a także proszek do pieczenia. Za pomocą sitka przesiej suche składniki z miski do masy białkowej. Całość delikatnie wymieszaj łyżką. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej masę. Piecz 40 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka).
Śmietankę ubij na półsztywno, dodaj mascarpone i cukier. Całość miksuj na małych obrotach aż powstanie gęsty krem. Do kremu dodaj startą skórkę z pomarańczy. Wyciśnij sok z pomarańczy. rozpuść galaretkę w 250 ml wody. Ostudź galaretkę, dodaj sok z pomarańczy. Tak przygotowaną galaretką nasącz biszkopt (wylej całą zawartość galaretki na biszkopt). Na nasączony biszkopt połóż krem mascarpone. Całość udekoruj pomarańczą i borówkami. Schłodź ciasto minimum 3h.
I gotowe
Smacznego!