Drożdżówki z budyniem, rabarbarem, truskawkami, kruszonką i lukrem.

13.06.2022
Czas przygotowania: minut
Stopień trudności:
Składniki:
Składniki na ciasto:

Zdrowsza wersja/tradycyjna wersja

  • 700 g mąki orkiszowej/pszennej
  • 35 g świeżych drożdży 
  • 70 g rozpuszczonego masła 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki erytrytolu/cukru
  • 2 jajka
  • 350 ml mleka roślinnego lub wody/mleka krowiego
Dodatki:
  • 2 opakowania budyniu
  • 1/2 kg truskawek
  • świeża mięta
  • 1/2kg rabarbaru
  • 3 łyżki erytrytolu/cukru
Przygotowanie:

Drożdże dodaj do miski. Następnie wlej do drożdży mleko oraz wsyp 1 łyżkę erytrytolu. Całość wymieszaj, przykryj ściereczką i czekaj aż rozczyn podwoi swoją objętość.

W drugiej misce mieszamy mąkę, pozostały erytrytol i sól. Do suchych składników wlej wyrośnięty rozczyn, mieszaj łyżką, a następnie partiami wlewaj masło. Na końcu wbij jajka. Całość zagnieć. Ciasto odstaw do wyrośnięcia na 40 minut.

Rabarbar pokrój na mniejsze kawałki. Zasyp go cukrem, a następnie duś przez 5 minut. Budyń ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Wyrośnięte ciasto podziel na pół. Następnie wałkuj je (podsumuj ciasto mąką) i wycinaj10/12 drożdżówek (ja to robię dużym kubkiem).

Przy użyciu szklanki zrób wgłębienie, a następnie połóż na środek łyżkę budyniu, łyżkę rabarbaru oraz pokrojone truskawki. Całość smarujemy mlekiem, posypujemy kruszonką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 15 minut. Po tym czasie wstawiamy Drożdżówki do piekarnika i pieczemy je około 15/17 minut.

I gotowe

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Przepis na zapiekane jajka na wstążkach cukinii

Składniki: 2 średnie cukinie 2 łyżki oliwy z oliwek 3–4 ząbki czosnku 4 jajka 50 g tartego sera…

Pieczony omlet/naleśnik

Jedni mówią na niego naleśnik inni zaś omlet... Zesmakujcie dziś ze mną pieczonego omleta, który jest puszysty, delikatny,…

Wiejska szakszuka 

Składniki na dwie porcje: Jajka (3 sztuki) Cukinia (1/2 małej sztuki) Passata pomidorowa (400 g) Fasolka w pomidorach…