Drożdżówki z budyniem, rabarbarem, truskawkami, kruszonką i lukrem.

Składniki:
Składniki na ciasto:
Zdrowsza wersja/tradycyjna wersja
- 700 g mąki orkiszowej/pszennej
- 35 g świeżych drożdży
- 70 g rozpuszczonego masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki erytrytolu/cukru
- 2 jajka
- 350 ml mleka roślinnego lub wody/mleka krowiego
Dodatki:
- 2 opakowania budyniu
- 1/2 kg truskawek
- świeża mięta
- 1/2kg rabarbaru
- 3 łyżki erytrytolu/cukru
Przygotowanie:
Drożdże dodaj do miski. Następnie wlej do drożdży mleko oraz wsyp 1 łyżkę erytrytolu. Całość wymieszaj, przykryj ściereczką i czekaj aż rozczyn podwoi swoją objętość.
W drugiej misce mieszamy mąkę, pozostały erytrytol i sól. Do suchych składników wlej wyrośnięty rozczyn, mieszaj łyżką, a następnie partiami wlewaj masło. Na końcu wbij jajka. Całość zagnieć. Ciasto odstaw do wyrośnięcia na 40 minut.
Rabarbar pokrój na mniejsze kawałki. Zasyp go cukrem, a następnie duś przez 5 minut. Budyń ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Wyrośnięte ciasto podziel na pół. Następnie wałkuj je (podsumuj ciasto mąką) i wycinaj10/12 drożdżówek (ja to robię dużym kubkiem).
Przy użyciu szklanki zrób wgłębienie, a następnie połóż na środek łyżkę budyniu, łyżkę rabarbaru oraz pokrojone truskawki. Całość smarujemy mlekiem, posypujemy kruszonką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 15 minut. Po tym czasie wstawiamy Drożdżówki do piekarnika i pieczemy je około 15/17 minut.
I gotowe
Smacznego!