Chrupiące gofry z kremem mascarpone, owocami i miętą

18.06.2022
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: łatwe

Pyszne i chrupiące gofry, które smakują tak samo jak te z budki. Przygotuj je i ciesz się smakiem lata.

Przepis na te pyszności znajdziesz poniżej:

Składniki:
  • 4 szklanki mąki pszennej – około 700 g
  • 3 szklanki mleka
  •  2/3 szklanki oleju 
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie kotletów:

Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem soli. Do drugiej miski dodaj żółtka oraz pozostałe składniki. Całość miksuj do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodaj ubite białka i za pomocą szpatułki delikatnie wymieszaj. Rozgrzej gofrownicę. Wylewaj porcje ciasta i piecz do momentu aż para z gofrownicy przestanie wydostawać się z urządzenia (wtedy gofry są idealnie upieczone). Upieczone gofry podawaj z kremem.

Składniki na krem:
  • 300 g mascarpone 
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru 
Dodatki:
  • borówki
  • maliny 
  • mięta 

Mascarpone ubij ze śmietanką i cukrem na sztywny krem. Krem nakładaj na gofry dekoruj owocami i miętą i gotowe.

Smacznego!
< Powrót
Zobacz również:
Zimowy koktajl z pomarańczą i cynamonem

Koktajl to świetna propozycja na drugie śniadanie. Dziś pokażę Wam przepis na koktajl pełen zimowych smaków. Koktajl ten…

Tartaletki z kremem lemon curd i posiekanymi pistacjami

SkładnikiNa kruche ciasto:200 g mąki pszennej100 g masła (zimnego, pokrojonego w kostkę)50 g cukru pudru1 żółtko1-2 łyżki zimnej…

Batony z masłem orzechowym i pistacjami

Składniki: 500 g masła orzechowego80 g solonych pistacji80 g mąki kokosowej lub wiórków kokosowych10 łyżek syropu z agawy…