Barszcz Ukraiński

5.07.2025
Czas przygotowania: 130 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

Na wywar mięsny:

  • 500 g wołowiny z kością (np. szponder, mostek)
  • 2 litry wody
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu czarnego
  • 1 cebula (przecięta na pół, opalona na suchej patelni)
  • sól do smaku

Pozostałe składniki:

  • 3 średnie buraki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 1/4 selera
  • 2 ziemniaki
  • 1/4 główki kapusty białej (ok. 300 g)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka octu (lub soku z cytryny)
  • 1 łyżka cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1 pęczek świeżego koperku

Do podania:

  • łyżka śmietany
  • świeży koperek lub natka pietruszki
  • chleb żytni lub bułeczki

Przygotowanie:

Mięso umyj, zalej zimną wodą i zagotuj. Zbierz szumowiny. Dodaj przyprawy i opaloną cebulę. Gotuj na małym ogniu ok. 1,5–2 godziny.
Buraki obierz, zetrzyj na tarce i podsmaż z 1 łyżką oleju, octem i cukrem przez 10–15 minut, aż zmiękną. Odstaw.Pozostałe warzywa (marchew, pietruszka, seler) zetrzyj lub pokrój w cienkie paski. Ziemniaki i kapustę pokrój w kostkę.Na patelni podsmaż cebulę i czosnek, dodaj koncentrat pomidorowy, chwilę podsmaż.
Do wywaru dodaj ziemniaki, po 10 minutach pozostałe warzywa i kapustę. Gotuj aż zmiękną.Dodaj podsmażone buraki oraz cebulę z koncentratem. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj jeszcze 10 minut.Na końcu dodaj posiekany koperek. Wymieszaj.Barszcz podawaj gorący, ze śmietaną i świeżym koperkiem. Świetnie smakuje z kromką chleba lub pampuchami.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

Autor zdjęcia i przepisu: ZesmakiemnaTy- edycja wspomagana przez AI

Tagi
< Powrót
Zobacz również:
Curry z soczewicą, warzywami i paneerem

Składniki: (na 3–4 porcje): 200 g sera paneer (można zastąpić tofu) 3/4 szklanki suchej zielonej lub brązowej soczewicy…

Biszkopt bez mąki 

Cześć SMAKOSZE! Witajcie w 27 lekcji z serii WARSZTATY ZE SMAKIEM ! Witajcie, odkrywcy niebanalnych smaków! Dzisiaj przenoszę…

Pierogi Leniwe – Klasyka Polskiej Kuchni w Nowym Wydaniu

Pierogi leniwe to jedno z tych dań, które wzbudzają ciepłe wspomnienia domowego obiadu, przywołując smaki dzieciństwa. Choć nazwa…