Batony z masłem orzechowym i pistacjami

17.08.2022
Czas przygotowania: 90 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe
Składniki:
  • 500 g masła orzechowego
  • 80 g solonych pistacji
  • 80 g mąki kokosowej lub wiórków kokosowych
  • 10 łyżek syropu z agawy lub płynnego miodu
  • 30 g suszonych moreli
  • 30 g suszonej żurawiny
Polewa:
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki oleju
Dodatki:
  • Pistacje
  • Orzeszki
  • Liofilizowane owoce lub świeże
Przygotowanie:

Do garnuszka włóż masło orzechowe dodaj miód. Całość wstaw na mały ogień i mieszaj do połączenia składników. Do ostudzonego masła orzechowego dodaj posiekane pistacje, morele, żurawinę oraz mąkę kokosową. Całość dokładnie wymieszaj do połączenia składników. Ciasto przełóż do blaszki. Ostaw do lodówki na 2 godziny. Po upływie 2 h przygotuj polewę. Rozpuść czekoladę z olejem w kąpieli wodnej. Wyjmij ciasto z lodówki. Pokrój je na mniejsze porcje, a następnie polej ostudzoną polewą. Batoniki udekoruj pistacjami lub owocami. Odstaw ponownie na 20 minut do lodówki i gotowe.

I gotowe! 

Smacznego!
< Powrót
Zobacz również:
Soczysty schab- pieczony w całości

Zesmakuj ze mną soczystego schabu pieczonego w całości, który smakuje wspaniale jako wędlina na kanapki, jak również jako…

Chrupiące zapiekanki z serem mozzarella, pomidorkami i świeżą bazylią

Zapiekanki są bardzo proste w przygotowaniu, jednak w prostocie tkwi siła, Chrupiąca zapiekanka, świeża oliwa, soczyste pomidory i…

Jajecznica z boczniakami

Składniki: 4 jajka1 opakowanie boczniaków3 łyżki szczypiorku lub młodej cebulki8g masłasól i pieprz do smakupieczywo Przygotowanie: Szczypiorek lub…