Beza pavlova

Składniki na bezę:
- 8 białek
- 300 g cukru pudru
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- Sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
Do misy wlej białka. Ubij je na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodawaj cukier puder, mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny. Całość ubij aż masa będzie lśniąca.
Przygotuj blaszkę. Narysuj na niej okrąg. Wyłóż masę białkową, uformuj w kształt tortu. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 80 stopni. Grzanie góra dół. Piecz przez 3,5 h.
Składniki na bezę:
- 200 ml śmietanki 36%
- 250 g mascarpone
- 2 łyzki cukru pudru
Dodatki:
- czerwona porzeczka
- borówki
- mięta
Przygotowanie kremu:
Do misy dodaj śmietankę, mascarpone i cukier puder. Całość ubijaj na małych obrotach aż powstanie gesty krem.
Gotowy krem wyłóż na upieczoną bezę. Udekoruj owocami i gotowe.