Biszkoptowe ciasto bananowe z malinami i kruszonką

16.09.2022
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Zesmakuj ze mną pysznego, a zarazem lekkiego ciasta biszkoptowego z bananami, malinami i kruszonką. Najpyszniejsze ciasta powstają podczas improwizacji. Tak przynajmniej jest u mnie. Lekkie ciasto i słodki banan to bardzo ciekawe połączenie, jednak po dodaniu dużej ilości kruszonki i nuty kwasowości w postaci malin, to eksplozja smaku!

Przepis znajdziesz poniżej.

Do przygotowania tego ciasta potrzebujesz:

🍌🍌2 banany

🥛 300 g mąki pszennej

🧈180 ml oleju lub masła

🥚6 dużych jajek

🥄100 g cukru/ erytrytolu

🥄1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

🥄0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie:

Białka oddziel od żółtek. Do miski dodaj żółtka oraz cukier. Miksuj je. Masa musi być jasna i puszysta. Do masy żółtkowej dodaj olej. Całość ponownie wymieszaj. Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i rozgniecione widelcem banany.

Ubij białka ze szczyptą soli.

Ubite białka dodaj do miski z wyżej wymienionymi i wymieszanymi składnikami. Całość delikatnie wymieszaj za pomocą łyżki. Ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem.

Teraz czas na kruszonkę i dodatki.

Kruszonka składniki:

🥄🥄 2 łyżki cukru 

🥄🥄2 łyżki masła 

🥄🥄🥄🥄4 łyżki mąki pszennej 

Dodatki:

🍌1 banan

150 g malin

Przygotowanie:

Do miski dodaj wszystkie składniki potrzebne do kruszonki. Wymieszaj je za pomocą miksera.

Tak przygotowaną kruszonką posyp ciasto Na wierzch połóż pokrojonego banana oraz świeże maliny.

Ciasto piecz 40/45 minut (do suchego patyczka) w 190 stopniach.

Blaszkę z ciastem wkładaj do nagrzanego wcześniej piekarnika.

Włożenie ciasta do zimnego piekarnika wydłuża proces pieczenia. Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem lub polej lukrem.

I gotowe! 

Smacznego!
< Powrót
Zobacz również:
Śniadaniowy wrap z jajkiem. Prosty przepis na śniadanie w 15 minut.

Śniadaniowy wrap z jajkiem to idealny sposób na szybki i pożywny start dnia. To danie, które łączy w…

Mini pączki serowe

Składniki: 250 g chudego twarogu (można użyć półtłustego dla bardziej kremowej konsystencji) 1 jajko 2 białka jaj (opcjonalnie…

Zupa ZBÓJA.

Cześć SMAKOSZE! Witajcie w 36 lekcji z serii WARSZTATY ZE SMAKIEM ! Dziś przenosimy się do magicznego świata,…