Biszkoptowe ciasto bananowe z malinami i kruszonką
Zesmakuj ze mną pysznego, a zarazem lekkiego ciasta biszkoptowego z bananami, malinami i kruszonką. Najpyszniejsze ciasta powstają podczas improwizacji. Tak przynajmniej jest u mnie. Lekkie ciasto i słodki banan to bardzo ciekawe połączenie, jednak po dodaniu dużej ilości kruszonki i nuty kwasowości w postaci malin, to eksplozja smaku!
Przepis znajdziesz poniżej.

Do przygotowania tego ciasta potrzebujesz:
🍌🍌2 banany
🥛 300 g mąki pszennej
🧈180 ml oleju lub masła
🥚6 dużych jajek
🥄100 g cukru/ erytrytolu
🥄1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
🥄0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Białka oddziel od żółtek. Do miski dodaj żółtka oraz cukier. Miksuj je. Masa musi być jasna i puszysta. Do masy żółtkowej dodaj olej. Całość ponownie wymieszaj. Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i rozgniecione widelcem banany.
Ubij białka ze szczyptą soli.
Ubite białka dodaj do miski z wyżej wymienionymi i wymieszanymi składnikami. Całość delikatnie wymieszaj za pomocą łyżki. Ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem.
Teraz czas na kruszonkę i dodatki.
Kruszonka składniki:
🥄🥄 2 łyżki cukru
🥄🥄2 łyżki masła
🥄🥄🥄🥄4 łyżki mąki pszennej
Dodatki:
🍌1 banan
150 g malin
Przygotowanie:
Do miski dodaj wszystkie składniki potrzebne do kruszonki. Wymieszaj je za pomocą miksera.
Tak przygotowaną kruszonką posyp ciasto Na wierzch połóż pokrojonego banana oraz świeże maliny.
Ciasto piecz 40/45 minut (do suchego patyczka) w 190 stopniach.
Blaszkę z ciastem wkładaj do nagrzanego wcześniej piekarnika.
Włożenie ciasta do zimnego piekarnika wydłuża proces pieczenia. Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem lub polej lukrem.
I gotowe!