Biszkoptowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką

20.09.2022
Czas przygotowania: 75 minut
Stopień trudności: łatwe

Zesmakuj ze mną pysznego ciasta z sezonowymi owocami, bananem i kokosową kruszonką.

Ciasto jest lekkie, a zarazem wilgotne w środku. Kokosowa kruszonka podkręca smak owoców i nadaje ciastu tropikalną świeżość.

Przepis znajdziesz poniżej.

Składniki:
  • 1 szklanka mąki
  • 330 g mąki pszennej tortowej 
  • 210 ml oleju roślinnego 
  • 4 duże jajka
  • 120 g cukru lub erytrytolu 
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 banan

do polania ciasta lukier lub cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Białka oddziel od żółtek. Ubij je na sztywno. W drugiej misce ubij żółtka z cukrem.

Do masy żółtkowej dodaj olej. Ponownie wymieszaj.

Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia i rozgnieciony widelcem banan. Na koniec dodaj białka. Całaość delikatnie wymeiszaj. Ciasto przelej do wyłożonej papierem blaszki. Na wierzch ciasta przygotuj kruszonkę.

Składniki na kruszonkę:

🥄🥄 2 łyżki cukru  🥄🥄2 łyżki masła  🥄🥄🥄🥄4 łyżki mąki pszennej 

Dodatki: 🍌1 banan 150 g borówek

Wszystkie skłądniki na kruszonkę zmiksuj. Mało musi mieć temperaturę pokojową.

Gotową kruszonką posyp ciasto. Na wierzch dodaj przekrojonego na pół banana oraz borówki.

Ciasto piecz 40/45 minut w rozgrzanym wcześniej piekarniku do 180 stopni.

Gotowe ciasto polej lukrem lub posyp cukrem pudrem.

Smacznego!
< Powrót
Zobacz również:
Kurczak w kremowym sosie curry z cukinią

Składniki: 500 g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę (~2 cm) 2 średnie cukinie (ok. 400 g), pokrojone…

Przepis na Beef Wellington

Składniki: (4–6 porcji) Mięso 1,2–1,5 kg polędwicy wołowej (środek, oczyszczony) sól i świeżo mielony czarny pieprz 2 łyżki…

Nadziewany chleb- ekspresowa przekąska

Chleb nadziewany szynką, serem, pomidorami i bazylią to pyszna i sycąca przekąska lub danie główne, które świetnie nadaje…