Biszkoptowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką

20.09.2022
Czas przygotowania: 75 minut
Stopień trudności: łatwe

Zesmakuj ze mną pysznego ciasta z sezonowymi owocami, bananem i kokosową kruszonką.

Ciasto jest lekkie, a zarazem wilgotne w środku. Kokosowa kruszonka podkręca smak owoców i nadaje ciastu tropikalną świeżość.

Przepis znajdziesz poniżej.

Składniki:
  • 1 szklanka mąki
  • 330 g mąki pszennej tortowej 
  • 210 ml oleju roślinnego 
  • 4 duże jajka
  • 120 g cukru lub erytrytolu 
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 banan

do polania ciasta lukier lub cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Białka oddziel od żółtek. Ubij je na sztywno. W drugiej misce ubij żółtka z cukrem.

Do masy żółtkowej dodaj olej. Ponownie wymieszaj.

Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia i rozgnieciony widelcem banan. Na koniec dodaj białka. Całaość delikatnie wymeiszaj. Ciasto przelej do wyłożonej papierem blaszki. Na wierzch ciasta przygotuj kruszonkę.

Składniki na kruszonkę:

🥄🥄 2 łyżki cukru  🥄🥄2 łyżki masła  🥄🥄🥄🥄4 łyżki mąki pszennej 

Dodatki: 🍌1 banan 150 g borówek

Wszystkie skłądniki na kruszonkę zmiksuj. Mało musi mieć temperaturę pokojową.

Gotową kruszonką posyp ciasto. Na wierzch dodaj przekrojonego na pół banana oraz borówki.

Ciasto piecz 40/45 minut w rozgrzanym wcześniej piekarniku do 180 stopni.

Gotowe ciasto polej lukrem lub posyp cukrem pudrem.

Smacznego!
< Powrót
Zobacz również:
Domowe rogale z ciasta francuskiego

Domowe ciasto francuskieSkładniki: 200 g mąki pszennej 200 g masła 1/3 łyżeczki soli 1 opakowanie cukru wanilinowego 3…

Kotlet z sadzonym jajkiem

Schab moczony w mleku i cebuli. Chrupiąca panierka. Płynne żółtko, a do tego fasolka w pomidorach i pyszna,…

Jak zrobić perfekcyjnie puszyste racuchy z jabłkami? Przepis krok po kroku

Racuchy z jabłkami to jedno z tych dań, które od razu przywołuje na myśl ciepło domowej kuchni i…