Biszkoptowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką
Zesmakuj ze mną pysznego ciasta z sezonowymi owocami, bananem i kokosową kruszonką.
Ciasto jest lekkie, a zarazem wilgotne w środku. Kokosowa kruszonka podkręca smak owoców i nadaje ciastu tropikalną świeżość.
Przepis znajdziesz poniżej.

Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 330 g mąki pszennej tortowej
- 210 ml oleju roślinnego
- 4 duże jajka
- 120 g cukru lub erytrytolu
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 banan
do polania ciasta lukier lub cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Białka oddziel od żółtek. Ubij je na sztywno. W drugiej misce ubij żółtka z cukrem.
Do masy żółtkowej dodaj olej. Ponownie wymieszaj.
Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia i rozgnieciony widelcem banan. Na koniec dodaj białka. Całaość delikatnie wymeiszaj. Ciasto przelej do wyłożonej papierem blaszki. Na wierzch ciasta przygotuj kruszonkę.
Składniki na kruszonkę:
🥄🥄 2 łyżki cukru 🥄🥄2 łyżki masła 🥄🥄🥄🥄4 łyżki mąki pszennej
Dodatki: 🍌1 banan 150 g borówek
Wszystkie skłądniki na kruszonkę zmiksuj. Mało musi mieć temperaturę pokojową.
Gotową kruszonką posyp ciasto. Na wierzch dodaj przekrojonego na pół banana oraz borówki.
Ciasto piecz 40/45 minut w rozgrzanym wcześniej piekarniku do 180 stopni.
Gotowe ciasto polej lukrem lub posyp cukrem pudrem.