Bitki wieprzowe w sosie własnym

Składniki:
na około 5–6 słoików (po 720 ml):
- 2 średnie cukinie (ok. 1 kg)
- 3 czerwone papryki
- 2 zielone papryki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 700 ml przecieru pomidorowego (lub passaty)
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka octu spirytusowego 10%
- 1 łyżeczka pieprzu
- opcjonalnie: chili lub papryka ostra (dla pikantnego smaku)
Przygotowanie:
Plastry mięsa rozbij delikatnie tłuczkiem. Dopraw solą, pieprzem i obtocz w mące.
Na patelni rozgrzej olej z masłem i obsmaż mięso z obu stron na złoty kolor. Odłóż na talerz.
Na tej samej patelni podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek, aż będą zeszklone.
Do cebuli dodaj mięso, wlej bulion, dorzuć liść laurowy i ziele angielskie. Przykryj i duś na małym ogniu ok. 1 godziny, aż mięso będzie miękkie.
Jeśli sos jest zbyt rzadki, możesz zagęścić go mąką rozrobioną w odrobinie wody.
Dopraw do smaku solą, pieprzem, ziołami. Gotowe!
Podawaj z:
- gotowanymi ziemniakami,
- kaszą,
- kluskami śląskimi lub kopytkami,
- i surówką z buraczków, kapusty lub sałatą.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!
Autor zdjęcia i przepisu: ZesmakiemnaTy- edycja wspomagana przez AI