Bób w sosie pomidorowym z fetą

16.07.2025
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

(na 2–3 porcje):

  • 500 g bobu (świeży lub mrożony)
  • 1 puszka pomidorów krojonych (ok. 400 g) lub 3 duże świeże pomidory (sparzone i obrane)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 2–3 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • ½ łyżeczki suszonego oregano lub tymianku
  • 100 g sera feta (lub sera bałkańskiego)
  • kilka liści winogron (opcjonalnie – np. do podania, jak na zdjęciu)

Przygotowanie:

Bób ugotuj w osolonej wodzie (ok. 10–15 minut, jeśli świeży; krócej, jeśli mrożony), odcedź, ostudź i obierz ze skórki, jeśli chcesz delikatniejszy smak.

Cebulę i czosnek drobno posiekaj, podsmaż na oliwie aż będą miękkie i lekko złociste.

Dodaj pomidory, dopraw cukrem, solą, pieprzem i ziołami. Duś na małym ogniu przez 10–15 minut, aż sos zgęstnieje.

Dodaj do sosu ugotowany bób, wymieszaj i duś razem jeszcze przez 5 minut.

Przełóż na talerz, posyp pokruszoną fetą. Możesz podać z liśćmi winogron lub pieczywem jako dodatek.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Sałatka z ogórków i papryki na zimę

Składniki: 3 kg ogórków gruntowych (najlepiej młodych, twardych) 3 czerwone papryki 3 cebule 2 łyżki soli (do zasypania…

Leniwe kluski (leniwe pierogi)

Składniki: 250 g twarogu (najlepiej półtłustego, dobrze odciśniętego) 1 jajko ok. 80–100 g mąki pszennej (około ½ szklanki)…

Sernik krakowski

Składniki: Ciasto kruche (na spód i kratkę): 200 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 50 g cukru…