Bułki na parze z sosem truskawkowym, mango i marakują

12.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:
Składniki na rozczyn:
  • 150 ml mleka krowiego/ napoju roślinnego
  • 25 g drożdży 
  • 2 łyżki cukru/erytrytolu
Składniki na ciasto:
  • 550 g mąki
  • 80 g rozpuszczonego masła
  • 2 jajka
  • 140 g cukru/erytrytolu
Przygotowanie:

Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże całość mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Odstawiamy by rozczyn podwoił swoją objętość.  W dużej misce/garnku wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięty  rozczyn, rozpuszczone masło, jajka i 140g cukru/erytrytolu. Całość zagniatamy przez minimum 10 minut. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia ok. 40 minut. 

Składniki:

Sos:

  • 300 g truskawek 
  • 1/2 mango
  • 2 marakuje 
Przygotowanie:

Następnie dodajemy pokrojone mango oraz owoc marakui.

Całość dusimy pod przykryciem 7/10 minut.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość dzielimy je na 10/11 części. Każda z nich po 80g. 

Formujemy bułeczki i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. W tym czasie przygotowujemy duży garnek. Wlewamy do niego wodę i czekamy aż woda zacznie wrzeć. Do sita wkładamy Wyrośnięte bułeczki i gotujemy na parze przez 15 minut.

Podajemy z sosem truskawkowym, mango, a także marakują.

I gotowe

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Letnia vege pizza na spodzie z ciasta francuskiego 

Składniki: 🥖1 opakowanie ciasta francuskiego 🌱4 łyżeczki pesto bazyliowego 🥒1/2 cukini 🍅2 pomidory 🧀1/2 kostki sera feta 🥬pietruszka do posypania  Przygotowanie: Rozwiń ciasto…

Najlepsza zupa dyniowa na jesień – prosty przepis krok po kroku

Zupa dyniowa to prawdziwy hit jesiennego sezonu, który zachwyca swoim kremowym smakiem i pięknym, intensywnym kolorem. Delikatnie słodka,…

Pieczone tradycyjne faworki.

Cześć SMAKOSZE! Witajcie w 21 lekcji z serii WARSZTATY ZE SMAKIEM ! Witajcie, wielbiciele słodkich tradycji! Dzisiaj przenoszę…