Bułki na parze z sosem truskawkowym, mango i marakują

12.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:
Składniki na rozczyn:
  • 150 ml mleka krowiego/ napoju roślinnego
  • 25 g drożdży 
  • 2 łyżki cukru/erytrytolu
Składniki na ciasto:
  • 550 g mąki
  • 80 g rozpuszczonego masła
  • 2 jajka
  • 140 g cukru/erytrytolu
Przygotowanie:

Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże całość mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Odstawiamy by rozczyn podwoił swoją objętość.  W dużej misce/garnku wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięty  rozczyn, rozpuszczone masło, jajka i 140g cukru/erytrytolu. Całość zagniatamy przez minimum 10 minut. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia ok. 40 minut. 

Składniki:

Sos:

  • 300 g truskawek 
  • 1/2 mango
  • 2 marakuje 
Przygotowanie:

Następnie dodajemy pokrojone mango oraz owoc marakui.

Całość dusimy pod przykryciem 7/10 minut.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość dzielimy je na 10/11 części. Każda z nich po 80g. 

Formujemy bułeczki i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. W tym czasie przygotowujemy duży garnek. Wlewamy do niego wodę i czekamy aż woda zacznie wrzeć. Do sita wkładamy Wyrośnięte bułeczki i gotujemy na parze przez 15 minut.

Podajemy z sosem truskawkowym, mango, a także marakują.

I gotowe

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Malinowa chmurka

Składniki: (na blaszkę 24x24 cm): Spód biszkoptowy: 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej (typ 450…

Kopytka

Składniki: 1 kg ziemniaków 1 jajko ok. 250 g mąki pszennej (plus do podsypania) sól do smaku 150…

Domowe konfitury malinowe w słoikach

Składniki: 1 kg malin 800 g cukru 1 łyżeczka kwasu cytrynowego (opcjonalnie, dla lepszej trwałości) Słoiki (najlepiej z…