Bułki na parze z sosem truskawkowym, mango i marakują

Składniki:
Składniki na rozczyn:
- 150 ml mleka krowiego/ napoju roślinnego
- 25 g drożdży
- 2 łyżki cukru/erytrytolu
Składniki na ciasto:
- 550 g mąki
- 80 g rozpuszczonego masła
- 2 jajka
- 140 g cukru/erytrytolu
Przygotowanie:
Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże całość mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Odstawiamy by rozczyn podwoił swoją objętość. W dużej misce/garnku wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięty rozczyn, rozpuszczone masło, jajka i 140g cukru/erytrytolu. Całość zagniatamy przez minimum 10 minut. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia ok. 40 minut.
Składniki:
Sos:
- 300 g truskawek
- 1/2 mango
- 2 marakuje
Przygotowanie:
Następnie dodajemy pokrojone mango oraz owoc marakui.
Całość dusimy pod przykryciem 7/10 minut.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość dzielimy je na 10/11 części. Każda z nich po 80g.
Formujemy bułeczki i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. W tym czasie przygotowujemy duży garnek. Wlewamy do niego wodę i czekamy aż woda zacznie wrzeć. Do sita wkładamy Wyrośnięte bułeczki i gotujemy na parze przez 15 minut.
Podajemy z sosem truskawkowym, mango, a także marakują.
I gotowe
Smacznego!