Buraczane gofry z wędzonym twarogiem i bazylią
Wytrawne gofry bez ubijania białek, które smakują idealnie ze słonymi dodatkami. U mnie wersja z wędzonym twarogiem i bazylią, jednak świetnie smakują również z jajkiem poche i rukolą.

Składniki:
- 2 duże buraki
- 2 jajka
- 150 g mąki
- 1 szklanka mleka
- 8 g oleju rzepakowego
- sól do smaku
- 2 łyżki czarnuszki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- twaróg wędzony
- świeża bazylia
Przygotowanie:
Do miski dodaj buraki. Zblenduj je. Następnie dodaj jajka, mleko i olej. Całość wymieszaj. W drugiej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, czarnuszką i solą. Połącz mokre składniki z suchymi. Rozgrzej gofrownicę. Wylewaj porcję (1 łyżkę wazową) ciasta na 1 formę. Piecz do zarumienienia.
Smacznego!