Buraczki zasmażane

9.10.2022
Czas przygotowania: 80 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Zesmakuj ze mną pysznych, jesiennych zasmażanych buraczków,

które idealnie pasują do domowych obiadów.

Buraczki wspaniale smakują z kotletami lub pieczonym mięsem.

Przepis znajdziesz poniżej

Składniki:

  • 1 kg buraków czerwonych
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki octu
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany *opcjonalnie
Przygotowanie:

Buraki ugotuj, uparuj lub piecz do miękkości. Im mniejsze buraki tym szybciej się ugotują (około 80 minut). Gotowe buraki obierz, a następnie zetrzyj na tarce.

Na tarce zetrzyj również jabłko. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

Rozgrzej patelnię i zeszklij ją na maśle. Do zeszklonej cebuli dodaj mąkę. Całość energicznie mieszaj. Następnie na patelnie dodaj buraki. Całość wymieszaj.

Dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj ocet. Ocet możesz zastąpić sokiem z cytryny.

Jeśli lubisz możesz również dodaj dwie łyżki jogurtu lub śmietany. Buraczki wtedy są niesamowicie kremowe.

Ja zdecydowanie wybieram opcję z jogurtem.

I gotowe! 

Smacznego!
< Powrót
Zobacz również:
Drożdżówki ze śliwkami i czekoladą - zdrowsza wersja

Połączenie czekolady i śliwek to idealne połączenie. Maślane ciasto drożdżowe wspaniale komponuje się z gorzką czekoladą oraz nutą…

Maślane rogale z gryczaną kruszonką 🥐

Składniki na ciasto drożdzowe: 550 g mąki orkiszowej/pszennej140 ml mleka roślinnego/krowiego35 g świeżych drożdży 3 płaskie łyżeczki soli100 g…

Pulpety z indyka w sosie pieczarkowym

Pulpety z indyka w sosie pieczarkowym z szczypiorkiem i suszonymi pomidorami to lekkie, aromatyczne danie, które z pewnością…