Chałka orkiszowa z musem bananowo-miętowym

11.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Chałka to mój smak wiosny. Chyba każdy z nas wie, że idealnie smakuje z masłem lub dżemem. Moja wersja chałki jest z musem bananowo-miętowym, który się wspaniale uzupełnia i nadaje smak świeżości słodkiej chałce

Składniki na cisto:
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 30 g drożdży
  • 4 żółtka
  • 70 masła
  • 4 łyżki cukru/ erytrytolu
  • 600 g mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowe składniki:
  • 2 banany
  • 2 garście listków mięty
Przygotowanie:

Mleko wymieszaj z drożdżami. Odstaw do podwojenia swojej objętości. Do miski dodaj mąkę, cukier oraz sól. Rozpuść masło i ostudź. Wyrośnięty rozczyn dodaj do mąki. Wymieszaj. Następnie dodaj masło i jajka. Całość zagniataj minimum 10 minut. Po tym czasie odstaw ciasto do wyrośnięcia na 40 minut. Gdy ciasto wyrośnie podziel ciasto na 3 części. Stwórz z ciasta 3 wałki, następnie pleć warkocz. Odstaw chałkę do ponownego wyrośnięcia na 15 minut. Posmaruj mlekiem, piecz w piekarniku 30 minut w 190 stopniach. Gdy chałka się piecze do blendera dodaj banany oraz miętę całość zmiksuj i gotowe. Upieczoną chałkę smaruj musem bananowo-miętowym.

I gotowe

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Roladki z piersi kurczaka.

Cześć SMAKOSZE! Witajcie w 10 lekcji z serii WARSZTATY ZE SMAKIEM ! Zapraszam Was dzisiaj na kulinarną podróż…

Polędwiczki wieprzowe w sosie porowym

Zesmakuj ze mną pysznych, a zarazem łatwych w przygotowaniu polędwiczek w sosie porowym. Polędwiczki są miękkie, delikatne... Po…

Przepis na chrupiące stripsy z kurczaka

Składniki: (4 porcje) Kurczak i marynata: 500 g filetów z piersi kurczaka sól i świeżo mielony czarny pieprz…