Chałka orkiszowa z musem bananowo-miętowym
Chałka to mój smak wiosny. Chyba każdy z nas wie, że idealnie smakuje z masłem lub dżemem. Moja wersja chałki jest z musem bananowo-miętowym, który się wspaniale uzupełnia i nadaje smak świeżości słodkiej chałce

Składniki na cisto:
- 250 ml ciepłego mleka
- 30 g drożdży
- 4 żółtka
- 70 masła
- 4 łyżki cukru/ erytrytolu
- 600 g mąki
- 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowe składniki:
- 2 banany
- 2 garście listków mięty
Przygotowanie:
Mleko wymieszaj z drożdżami. Odstaw do podwojenia swojej objętości. Do miski dodaj mąkę, cukier oraz sól. Rozpuść masło i ostudź. Wyrośnięty rozczyn dodaj do mąki. Wymieszaj. Następnie dodaj masło i jajka. Całość zagniataj minimum 10 minut. Po tym czasie odstaw ciasto do wyrośnięcia na 40 minut. Gdy ciasto wyrośnie podziel ciasto na 3 części. Stwórz z ciasta 3 wałki, następnie pleć warkocz. Odstaw chałkę do ponownego wyrośnięcia na 15 minut. Posmaruj mlekiem, piecz w piekarniku 30 minut w 190 stopniach. Gdy chałka się piecze do blendera dodaj banany oraz miętę całość zmiksuj i gotowe. Upieczoną chałkę smaruj musem bananowo-miętowym.
I gotowe
Smacznego!