Chleb pieczony w garnku (tzw. chleb z gara) z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem

15.07.2025
Czas przygotowania: 500 minut
Stopień trudności: średnie

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej (typ 550 lub 650)
  • 350 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki suchych drożdży (lub 15 g świeżych)
  • opcjonalnie 1 łyżeczka cukru lub miodu

Przygotowanie:


W dużej misce wymieszaj mąkę, sól i drożdże. Dodaj ciepłą wodę i opcjonalnie cukier lub miód. Mieszaj do połączenia składników, aż powstanie luźne, lepkie ciasto.
Przykryj miskę ściereczką lub folią i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 do 2 godzin, aż ciasto podwoi objętość.
Posyp blat mąką, wyłóż ciasto i delikatnie uformuj okrągły bochenek.
Połóż bochenek na papierze do pieczenia lub na ściereczce, przykryj i odstaw na 30-60 minut.

Pieczenie:

Rozgrzej piekarnik do 230°C razem z garnkiem żeliwnym z pokrywą.

Ostrożnie włóż garnek do piekarnika, rozgrzej przez 20 minut.

Wyjmij garnek, przełóż bochenek wraz z papierem do pieczenia do garnka.

Przykryj pokrywą i piecz 30 minut.

Zdejmij pokrywę i piecz kolejne 10-15 minut, aż chleb będzie złocisty i chrupiący.


Wyjmij chleb z garnka i pozostaw na kratce do ostygnięcia.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Śmietankowy sernik z dżemem borówkowym na spodzie z płatków kukurydzianych

 Składniki na spód: 200 g płatków kukurydzianych  80 g masła  Składniki na masę serową: 1 kg sera mielonego…

Syrop z czarnego bzu (z owoców)

Składniki: 1 kg dojrzałych owoców czarnego bzu (tylko bez szypułek!) 600–800 g cukru (w zależności od tego, jak…

Ptysie z kruszonką craquelin, kremem śmietankowym i dekoracją z karmelizowanego popcornu

Składniki: Craquelin – kruszonka na ptysie: 50 g masła (miękkiego) 50 g brązowego cukru 50 g mąki pszennej…