Chlebek bananowy

11.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
  • 160 g cukru
  • 4 banany
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 70 g masła
Dodatki:
  • awokado
  • mleczko kokosowe
  • suszone banany
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • mięta
Przygotowanie:

Masło rozpuść. Banany rozgnieć widelce. Do miski dodaj masło, banany oraz jajka z cukrem. Całość miksuj do uzyskania puszystej masy.  W   drugiej misce wymieszaj mąkę z sodą oraz solą. Przesiej wymieszaną mąkę do masy jajecznej. Delikatnie wymieszaj. Przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 50 minut (do suchego patyczka).

Awokado zblenduj z mleczkiem kokosowym oraz cukrem pudrem. Tak przygotowanym sosem polej chlebek, a następnie udekoruj go suszonymi bananami i miętą.

I gotowe

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Sałatka z ogórków i warzyw na zimę

Składniki: 2 kg ogórków gruntowych (pokrojonych w cienkie plasterki) 500 g marchewki (starta na grubych oczkach) 500 g…

Papryka konserwowa w słoikach – słodko-kwaśna, chrupiąca i aromatyczna

Składniki: Składniki: Na 6 średnich słoików: 2 kg czerwonej papryki (najlepiej mięsistej) 4–5 ząbków czosnku 6 liści laurowych…

Chłodnik litewski

Składniki: 2 szklanki kefiru 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 ogórek świeży (obrany i pokrojony w drobną kostkę) 2–3…