Chłodnik litewski

6.07.2025
Czas przygotowania: 40 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 2 szklanki kefiru
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 ogórek świeży (obrany i pokrojony w drobną kostkę)
  • 2–3 ugotowane buraki (starte na tarce o grubych oczkach)
  • 5–6 rzodkiewek (pokrojonych w plasterki)
  • 2 jajka na twardo (przekrojone na połówki lub ćwiartki)
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól i pieprz – do smaku
  • sok z cytryny lub odrobina octu – do smaku (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Ugotowane i ostudzone buraki zetrzyj na tarce.

W dużej misce wymieszaj kefir, jogurt i starte buraki.

Dodaj ogórka, rzodkiewki, koperek i szczypiorek.

Dopraw solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną soku z cytryny.

Odstaw chłodnik do lodówki na minimum 1–2 godziny, by smaki się przegryzły.

Podawaj z jajkiem na twardo i dodatkowym koperkiem na wierzchu.

Można dodać też odrobinę śmietany lub maślanki dla łagodniejszego smaku.

Idealny z młodymi ziemniaczkami z masłem i koperkiem jako dodatek!

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

Autor zdjęcia i przepisu: ZesmakiemnaTy- edycja wspomagana przez AI

Tagi
< Powrót
Zobacz również:
Przepis na dżem z dyni

Składniki: Orientacyjna porcja: 4–5 niewielkich słoiczków (ok. 300 ml każdy) 1 kg miąższu dyni (waga po obraniu i…

Kremowa zupa koperkowo-mięsna z marchewką

Porcja: 4–5 misekCzas przygotowania: ok. 40 minut Składniki: 400 g mielonego mięsa (np. wieprzowo-wołowego lub drobiowego) 1 średnia…

Warzywne kotleciki  

Składniki: 2 średnie marchewki 1 cukinia (niewielka) 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka 4–5 łyżek bułki…