Chłodnik ogórkowo-rzodkiewkowy z koperkiem

16.07.2025
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 3 świeże ogórki gruntowe
  • 6-8 rzodkiewek
  • 1 litr kefiru lub maślanki
  • Pęczek świeżego koperku
  • Sól i pieprz do smaku
  • (Opcjonalnie) 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

Przygotowanie:

Ogórki umyj, obierz (opcjonalnie) i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Rzodkiewki umyj i pokrój w cienkie plasterki lub drobną kostkę.

Koperek posiekaj drobno.

W dużej misce wymieszaj kefir (lub maślankę) z ogórkami, rzodkiewką i koperkiem.

Dopraw solą, pieprzem i (opcjonalnie) czosnkiem.

Wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę, by chłodnik się schłodził i smaki się przegryzły.

Podawaj schłodzony, można udekorować dodatkowym koperkiem.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Ogórki konserwowe z papryką i koperkiem

Składniki:  (na 2 słoiki po 700 ml) Ogórki gruntowe – ok. 800 g (6–8 średnich ogórków) Papryka czerwona…

Pasztet z żurawiną – przepis domowy

Składniki: Mięso i warzywa: 500 g łopatki wieprzowej 300 g wątróbki drobiowej (np. z kurczaka) 200 g boczku…

Ekspresowe muffinki z marchewką i orzechami

Zesmakuj ze mną Ekspresowych muffinek z marchewką i orzechami. Pomysł na jesienne muffinki, które zrobisz w 10 minut…