Chłodnik z botwinki z jajkiem

4.07.2025
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki 4 porcje:

  • 1 pęczek botwinki (z młodymi buraczkami i liśćmi)
  • 500 ml bulionu warzywnego (lub wody)
  • 500 ml kefiru
  • 250 ml jogurtu naturalnego lub maślanki
  • 1 ogórek gruntowy (starty na tarce)
  • 5–6 rzodkiewek (pokrojonych w plasterki)
  • 1/2 pęczka koperku (posiekany)
  • 1/2 pęczka szczypiorku (posiekany)
  • sól i świeżo mielony pieprz – do smaku
  • 4 jajka (ugotowane na półmiękko lub twardo)
  • opcjonalnie: sok z cytryny lub octu – kilka kropel do smaku

Przygotowanie:

Umyj dokładnie buraczki i liście botwinki.

Pokrój buraczki w cienkie plasterki, a liście posiekaj.

Gotuj je w bulionie przez 5–7 minut – tylko do miękkości. Odstaw do całkowitego ostudzenia.

Do ostudzonej botwinki dodaj kefir, jogurt lub maślankę.

Dodaj starty ogórek, rzodkiewki, koperek i szczypiorek.

Dopraw solą, pieprzem i – jeśli chcesz – odrobiną soku z cytryny.

Wstaw chłodnik do lodówki na co najmniej 1–2 godziny.

Podawaj z połówką jajka na wierzchu i świeżym koperkiem.

Możesz dodać też trochę śmietany, jeśli chcesz bogatszy smak.

Jeśli lubisz, dodaj kostki lodu tuż przed podaniem.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

Autor zdjęcia i przepisu: ZesmakiemnaTy- edycja wspomagana przez AI

< Powrót
Zobacz również:
Domowy przecier pomidorowy

Składniki: 2 kg dojrzałych pomidorów 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru (opcjonalnie, w zależności od kwaśności pomidorów) 1…

Marynowane grzyby w occie – przepis od Babci MARYSI

Składniki: Grzyby: 1,5 kg małych, świeżych grzybów leśnych (np. maślaki, opieńki, gąski, podgrzybki) 1 łyżka soli do gotowania…

Sałatka z cukinii na zimę (do słoików)

Składniki: 2 kg młodej cukinii (najlepiej z cienką skórką) 3 średnie cebule 3 papryki (np. czerwona, żółta, pomarańczowa)…