Chrupiące zapiekanki z grzybami

6.10.2024
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe



Chrupiące zapiekanki z grzybami i ciągnącym się serem to prawdziwy klasyk polskiego street foodu, który od lat cieszy się niesłabnącą popularnością. Idealne na szybki obiad, przekąskę czy kolację, są kwintesencją prostoty i smaku, łącząc w sobie chrupiącą bagietkę, aromatyczne grzyby i roztopiony ser, który rozpływa się w ustach. To danie, które przywołuje wspomnienia o ulubionych budkach z zapiekankami, a jednocześnie można je z łatwością przygotować w domu. Zapiekanki z grzybami i serem to połączenie, które nigdy nie zawodzi – idealne zarówno dla miłośników klasyki, jak i tych, którzy lubią kulinarne eksperymenty.

Składniki:

Ilość porcji: 6

  • 6 małych bagietek
  • 12 łyżeczek pasaty pomidorowej
  • 120 g żółtego sera
  • 1 kg grzybów (pieczarek, borowików, kurek)
  • 4 cebule
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki
  • 1 łyżeczka masła

Krok 1

Grzyby oczyść. Pokrój w cienkie plastry. Rozgrzej patelnię. Wyłóż na nią masło. Smaż grzyby na patelni przez 20 minut.

Krok 2

Cebule obierz. Pokrój drobno. Po 20 minutach do grzybów włóż pokrojoną cebulę. Smaż przez 5 minut (do miękkości cebuli). Wykładaj kurczaka na rozgrzany olej. Smaż do zarumienienia.

Krok 3

Przygotuj bagietki. Przekrój każdą wzdłuż. Na każdą połówkę bagietki wyłóż passatę pomidorową (możesz użyć ketchupu).

Krok 4

Na passatę pomidorową wyłóż usmażone grzyby i cebulę. Zetrzyj na tarce ser. Wyłóż go na grzyby. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Grzanie góra-dół bez termoobiegu. Piecz zapiekanki przez 20 minut.

Krok 5

Upieczone zapiekanki posyp siekaną natką pietruszki. I gotowe. Ciesz się smakiem razem ze mną!

Przepis krok po kroku:

< Powrót
Zobacz również:
Domowe płatki z liofilizowanymi owocami i miętą

Składniki: 200 g płatków owsianych górskich (lub innych ulubionych, np. orkiszowych czy jaglanych) 50 g orzechów (np. migdały,…

Biszkopt bez mąki 

Cześć SMAKOSZE! Witajcie w 27 lekcji z serii WARSZTATY ZE SMAKIEM ! Witajcie, odkrywcy niebanalnych smaków! Dzisiaj przenoszę…

Pieczone tradycyjne faworki.

Cześć SMAKOSZE! Witajcie w 21 lekcji z serii WARSZTATY ZE SMAKIEM ! Witajcie, wielbiciele słodkich tradycji! Dzisiaj przenoszę…