Chrupiący kalafior pieczony z parmezanem

5.07.2025
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 1 duży kalafior
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu
  • 1/2 szklanki bułki tartej (najlepiej panko)
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • sól i pieprz do smaku
  • posiekana natka pietruszki do posypania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 200°C (góra-dół lub termoobieg).

Umyj kalafior i podziel na mniejsze różyczki.

W dużej misce wymieszaj kalafior z oliwą z oliwek, aby dobrze się obtoczył.

W osobnej misce połącz bułkę tartą, parmezan, czosnek, paprykę, sól i pieprz.

Obtocz różyczki kalafiora w mieszance panierkowej, dociskając, by dobrze przylegała.

Ułóż kalafior na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz przez 25–30 minut, aż kalafior będzie złocisty i chrupiący.

Po wyjęciu z piekarnika możesz posypać natką pietruszki.

Podawaj jako:

  • zdrową przekąskę
  • dodatek do obiadu
  • danie na ciepło z dipem jogurtowo-czosnkowym

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

Autor zdjęcia i przepisu: ZesmakiemnaTy- edycja wspomagana przez AI

< Powrót
Zobacz również:
Marynowane maślaki w occie

Składniki: Grzyby: 1,5–2 kg maślaków (świeżych, oczyszczonych) Zalewa: 3  szklanki wody ¾  szklanki octu spirytusowego 10% 1 płaska…

Domowe burgery z ostrą przyprawą cajun

Składniki na bułki: • 500g mąki pszennej lub orkiszowej • 20 g świeżych drożdży  • 150 ml wody…

Zapiekanka z kalafiora, brokuła i sera

Składniki: 1 mały kalafior 1 mały brokuł 200 g startego żółtego sera (np. cheddar, gouda) 250 ml śmietanki…