Ciacho na zimno- sernik na zimno z konfiturą z moreli i ananasa

2.07.2022
Czas przygotowania: 135 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe
Składniki na konfiturę:
  • 1 ananas
  • 1 kg moreli
  • opcjonalnie 2 łyżki erytrtolu lub cukru 
Pozostałe składniki:
  • 800 g sera twarogowego 
  • 400 g jogurtu greckiego 
  • 1 opakowanie żelatyny do deserów 
  • 4 łyżki erytrytolu lub słodzidła, które używasz 
  • Podłużne biszkopty 
  • morele i mięta do dekoracji (u mnie również preparowane zboże).

Ananasa i morele pokój na mniejsze części przełóż je do garnuszka. Duś na małym ogniu aż morele będą miękkie. Jeśli lubisz słodkie ciasta dodaj do konfitury 2 łyżki erytrytolu. 

Pozostała część ciasta jest banalnie prosta. Ja przygotowałam masę serową w blenderze próżniowym od Kohersen Polska, który naprawdę polecam ❤️ a ty możesz użyć blendera ręcznego. 

Do miski dodaj ser, jogurt grecki oraz słodzidło. Rozpuść żelatynę i dodaj do pozostałych składników. Całość zblenduj. Na dno blaszki wyłóż biszkopty. Na biszkopty połóż konfiturę oraz masę serową. Ciasto udekoruj morelami i posyp preparowanym zbożem. Odstaw ma 2h do lodówki. 

Po tym czasie udekoruj ciasto miętą i gotowe.

Smacznego!
< Powrót
Zobacz również:
Domowe rogale z ciasta francuskiego

Domowe ciasto francuskieSkładniki: 200 g mąki pszennej 200 g masła 1/3 łyżeczki soli 1 opakowanie cukru wanilinowego 3…

Sałatka z kurczakiem w panierce, malinami, tortellini i serem feta

Składniki: 50 g tortellini 1 kotlet z piersi kurczaka100 g malin1 ogórek gruntowy 1/2 małej papryki1/2 sera sałatkowego ziołowegopestki słonecznika…

Nadziewany chleb- ekspresowa przekąska

Chleb nadziewany szynką, serem, pomidorami i bazylią to pyszna i sycąca przekąska lub danie główne, które świetnie nadaje…