Ciacho na zimno- sernik na zimno z konfiturą z moreli i ananasa
Składniki na konfiturę:
- 1 ananas
- 1 kg moreli
- opcjonalnie 2 łyżki erytrtolu lub cukru
Pozostałe składniki:
- 800 g sera twarogowego
- 400 g jogurtu greckiego
- 1 opakowanie żelatyny do deserów
- 4 łyżki erytrytolu lub słodzidła, które używasz
- Podłużne biszkopty
- morele i mięta do dekoracji (u mnie również preparowane zboże).
Ananasa i morele pokój na mniejsze części przełóż je do garnuszka. Duś na małym ogniu aż morele będą miękkie. Jeśli lubisz słodkie ciasta dodaj do konfitury 2 łyżki erytrytolu.
Pozostała część ciasta jest banalnie prosta. Ja przygotowałam masę serową w blenderze próżniowym od Kohersen Polska, który naprawdę polecam ❤️ a ty możesz użyć blendera ręcznego.
Do miski dodaj ser, jogurt grecki oraz słodzidło. Rozpuść żelatynę i dodaj do pozostałych składników. Całość zblenduj. Na dno blaszki wyłóż biszkopty. Na biszkopty połóż konfiturę oraz masę serową. Ciasto udekoruj morelami i posyp preparowanym zbożem. Odstaw ma 2h do lodówki.
Po tym czasie udekoruj ciasto miętą i gotowe.