Ciacho na zimno- sernik na zimno z konfiturą z moreli i ananasa

2.07.2022
Czas przygotowania: 135 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe
Składniki na konfiturę:
  • 1 ananas
  • 1 kg moreli
  • opcjonalnie 2 łyżki erytrtolu lub cukru 
Pozostałe składniki:
  • 800 g sera twarogowego 
  • 400 g jogurtu greckiego 
  • 1 opakowanie żelatyny do deserów 
  • 4 łyżki erytrytolu lub słodzidła, które używasz 
  • Podłużne biszkopty 
  • morele i mięta do dekoracji (u mnie również preparowane zboże).

Ananasa i morele pokój na mniejsze części przełóż je do garnuszka. Duś na małym ogniu aż morele będą miękkie. Jeśli lubisz słodkie ciasta dodaj do konfitury 2 łyżki erytrytolu. 

Pozostała część ciasta jest banalnie prosta. Ja przygotowałam masę serową w blenderze próżniowym od Kohersen Polska, który naprawdę polecam ❤️ a ty możesz użyć blendera ręcznego. 

Do miski dodaj ser, jogurt grecki oraz słodzidło. Rozpuść żelatynę i dodaj do pozostałych składników. Całość zblenduj. Na dno blaszki wyłóż biszkopty. Na biszkopty połóż konfiturę oraz masę serową. Ciasto udekoruj morelami i posyp preparowanym zbożem. Odstaw ma 2h do lodówki. 

Po tym czasie udekoruj ciasto miętą i gotowe.

Smacznego!
< Powrót
Zobacz również:
Powidła dyniowe

Składniki: 1 kg dyni (najlepiej odmiana hokkaido lub piżmowa) 300 g cukru 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru…

Morele w syropie

Składniki: 1,5 kg dojrzałych moreli (twardawych, ale nie niedojrzałych) 1 litr wody 400 g cukru sok z 1…

Kremowe risotto z bobem i słonecznikiem

Składniki: 200 g ryżu do risotto (np. arborio) 150 g bobu (może być świeży lub mrożony) 1 mała…