Ciasto a’la biszkoptowe z kremem oreo🍪🍪🍪 i czereśniami 🍒🍒🍒

10.07.2022
Czas przygotowania: 105 minut
Stopień trudności: łatwe

Ciasto a’la biszkoptowe. Dlaczego a’la? Ponieważ do mojego “biszkoptu” nie oddzielamy białek od żółtek. Jajka i pozostałe składniki ubijamy w jednej misce. Ciasto jest bardzo wilgotne, a w połączeniu z kremem oreo i duszonymi czereśniami rozpływa się w ustach! Przygotowanie tego “biszkoptu” bez pieczenia to dosłownie 10 minut + 40 minut pieczenia. W czasie pieczenia śmiało zdążysz zrobić krem, w związku z tym sam czas przygotowania ciasta bez chłodzenia wynosi 45 minut. Zapraszam Cię do przygotowania tego ciasta i cieszenia się ze smaków lata ❤️ 

Składniki na ciasto:
  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki orkiszowej/pszennej
  • 3/4 szklanki erytrytolu/cukru
  • 1 opakowanie cukru ze skórką z cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 3/4 szklanki oleju lub płynnego masła 
Przygotowanie ciasta:

Do miski dodaj jajka, cukier oraz cukier z tartą skórką z cytryny. Całość zmiksuj do uzyskania puszystej jasnożółtej piany. Następnie dodaj olej lub masło, a na końcu mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość razem zmiksuj na najmniejszych obrotach lub wymieszaj za pomocą łyżki. 

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wylej ciasto. Piecz ciasto przez 40 minut w 180 stopniach *do suchego patyczka, *rozgrzej wcześniej piekarnik.

Krem oreo
Składniki:
  • 500 g mascarpone
  • 400 g śmietanki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru 
  • 200 g kruszonych ciasteczek oreo (ja kupiłam gotowe kruszone w Action)
Duszone czereśnie:
  • 300 g czereśni 

Do miski dodaj mascarpone i śmietankę. Ubijaj mikserem do uzyskania konsystencji gęstego kremu. Następnie dodaj cukier puder, a na końcu kawałki oreo. Całość dokładnie wymieszaj.

Czereśnie wydryluj, przełóż do garnuszka i duś na małym ogniu przez 10 minut. Jeśli lubisz bardzo słodkie ciasta możesz dodać słodzidło. 

Składanie ciasta:

Upieczony biszkopt przekrój na pół. Na dno blaszki wyłóż dolną warstwę biszkoptu. Następnie połóż duszone czereśnie oraz 3/4 kremu oreo. Całość dokladnie wyrównaj. Połóż drugą część ciasta. Wierzch posmaruj pozostałą częścią kremu. Udekoruj czeresniami. 

Ciasto a’la biszkoptowe jest bardzo wilgotne. Jeśli jednak chcesz możesz nasączyć je kawą lub sokiem z cytryny wymieszaną z wodą (sok z 1 cytryny i 50 ml wody).

Tak przygotowane ciasto włóż na 1h do lodówki lub 1/2 h do zamrażarki.

Smacznego!
< Powrót
Zobacz również:
Sernik z rosą

Składniki na spód 🍰250 g mąki pszennej  🍰1/3 szklanki cukru pudru  🍰2 łyżeczki proszku do pieczenia 🍰 1…

Ekspresowe faworki z ciasta francuskiego

Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego Cukier puder do posypania Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwiń. Pokrój je na 20 prostokątów.…

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i serem mozzarella

Zapiekanka to świetna alternatywa na zdrowy i szybki w przygotowaniu obiad. Zesmakujcie go razem ze mną-koszt takiego obiadu…