Ciasto Fiona bez pieczenia

Delikatne, malinowe, lekkie jak chmurka i totalnie bez piekarnika!
Składniki (forma 26 cm):
Spód:
- 100 g podłużnych biszkoptów
I warstwa: malinowy budyń z delicjami
- 700 ml soku malinowego lub truskawkowego
- 2 budynie malinowe (bez cukru)
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 200 ml soku (do rozmieszania proszków)
- 150 g delicji malinowych (pokrojone lub w całości)
II warstwa: pianka śmietankowo-galaretkowa
- 2 galaretki malinowe
- 400 ml wrzątku
- 500 ml śmietanki 30% lub 35% (dobrze schłodzonej)
III warstwa: malinowa galaretka
- 1 galaretka malinowa
- 300 ml wrzątku
Sposób przygotowania:
Spód:
- Dno tortownicy (26 cm) wyłóż papierem do pieczenia.
- Ułóż biszkopty równą warstwą.
I warstwa – budyniowa:
- W 200 ml soku wymieszaj dokładnie 2 budynie i mąkę ziemniaczaną.
- Pozostałe 700 ml soku zagotuj.
- Do gotującego się soku wlej mieszankę budyniową, mieszając energicznie do zgęstnienia.
- Zdejmij z ognia i wmieszaj delicje.
- Ciepłą masę wyłóż na biszkopty i wyrównaj. Odstaw do lekkiego stężenia.
II warstwa – śmietankowa z galaretką:
- Galaretki rozpuść w 400 ml wrzątku, ostudź (ma być chłodna, ale płynna).
- Ubij śmietankę na sztywno.
- Wlej cienką strużką galaretkę do śmietanki, miksując na wolnych obrotach.
- Masę przełóż na pierwszą warstwę, wyrównaj. Schłodź, aż stężeje.
III warstwa – galaretka:
- Rozpuść galaretkę w 300 ml wrzątku, ostudź.
- Gdy zacznie lekko tężeć, wylej na wierzch ciasta.
- Wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.
- Chcesz wersję graficzną? Zerknij niżej
Przygotowanie w filmie poniżej:
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!
