Ciasto kawowa rozkosz

Składniki:
Biszkopt z makiem:
- 4 jajka
- 100 g cukru
- 90 g mąki pszennej
- 30 g suchego maku
- szczypta soli
Galaretka z malinami:
- 400 g malin (świeżych lub mrożonych)
- 2 opakowania galaretki malinowej
- 500 ml wrzątku
Krem kawowy:
- 500 ml śmietanki 30–36%
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (lub espresso w proszku)
- 2 łyżeczki żelatyny + 50 ml gorącej wody
Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady gorzkiej
- 50 ml śmietanki 30%
Dekoracja:
- świeże maliny
- ziarna kawy
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do 170°C (góra-dół).
Białka oddziel od żółtek, ubij na sztywno ze szczyptą soli.
Dodawaj stopniowo cukier, ubijaj aż masa będzie gęsta i błyszcząca.
Dodaj po jednym żółtku, delikatnie miksując.
Na końcu wsyp mąkę przesianą z makiem i delikatnie wymieszaj szpatułką.
Przełóż do formy (ok. 24×24 cm), wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz ok. 20–25 minut. Wystudź.
Rozpuść galaretki w 500 ml wrzątku, ostudź.
Maliny wyłóż na wystudzony biszkopt.
Zalej tężejącą galaretką, wstaw do lodówki do stężenia.
Rozpuść żelatynę w gorącej wodzie i ostudź.
Ubij śmietankę na sztywno.
Dodaj mascarpone, cukier puder i kawę – miksuj do połączenia.
Wlej ostudzoną żelatynę i dokładnie wymieszaj.
Wyłóż na stężałą galaretkę. Wyrównaj. Schłódź w lodówce.
Śmietankę podgrzej, dodaj czekoladę, mieszaj aż się rozpuści.
Odstaw na kilka minut do lekkiego przestudzenia.
Rozprowadź na schłodzonym kremie kawowym.
Po stężeniu polewy udekoruj ciasto makaronikami, malinami i ziarnami kawy.
Możesz zrobić ciasto dzień wcześniej – najlepiej smakuje po kilku godzinach chłodzenia. Jeśli chcesz uzyskać wyższe ciasto – zrób krem z 750 ml śmietanki i 300 g mascarpone.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!